Groeten uit Israël: Ongevallen grootste doodsoorzaak

Thursday, July 20, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Voor vandaag hebben de meteorologen ons een normale zomerdag beloofd, met voor het jaargetijde normale temperaturen. En dat heb in vanochtend vroeg ook gevoeld. Zelfs bij ons in Modi’in waaide een zwakke, koele wind. De hemel was nog bedekt met nevelwolken, die pas oplosten toen ik met de bus in Jeruzalem aankwam. Zo’n pauze na die hete dagen is heel aangenaam. Maar geen zorgen, volgende week wordt het dan weer warmer met temperaturen tot 35 graden in Jeruzalem. Maar nu staat eerst het weekeinde voor de deur.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte teruggang van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,495 meter onder de zeespiegel.

De afgelopen dagen zijn er helaas weer enkele afschuwelijke verkeers­ongevallen geweest. Maandag kwamen er in totaal vier mensen om het leven, waaronder een vader met zijn twee kinderen. Het gezin was onderweg naar een vakantiedag in het noorden van het land, samen met verdere familieleden, die achter hen reden en moesten aanzien hoe een half gezin in één ogenblik van onoplettendheid uitgewist werd. De vader had bij het invoegen op een snelweg een vrachtwagen over het hoofd gezien of de afstand niet goed ingeschat. Zo kwam het tot de dodelijke botsing. De vader en de zevenjarige zoon overleden kort daarop, de twaalfjarige dochter bezweek in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De moeder en nog twee andere kinderen raakten middelzwaar gewond. Een tragisch einde van een feestdag.

Ongeveer een uur na het ongeval in het noorden, is in het zuiden van het land bij een ander ongeluk een Israëlische militair om het leven gekomen. Hij was met zijn auto op snelweg 70 in botsing gekomen met een bus. De auto van de militair is daarna nog over de kop geslagen; de 23-jarige officier had geen overlevingskans. Snelweg 70 geldt als zeer gevaarlijk. De afgelopen tien jaar hebben daar ongeveer 600 verkeersongevallen plaatsgehad, waarbij 29 mensen om het leven kwamen en meer dan 2000 gewond raakten. Misschien zou men moeten proberen die weg wat veiliger te maken?

Het ongeval in het zuiden, waarbij een 23-jarige officier om het leven kwam.

Een ander ernstig ongeval gebeurde gisteren in Samaria. Een minibus met tien Arabieren was op een vrachtwagen gebotst. Het resultaat was tragisch, vijf doden. De andere vijf inzittenden van de minibus raakten zwaar tot middelzwaar gewond. Ook hier lijkt onvoldoende op de weg letten de oorzaak van het ongeval te zijn geweest.

Vijf doden bij een botsing met een vrachtauto in Samaria (Foto: Ambulancedienst Rode Davidsster).

Vanwege de zware ongevallen in Judea en Samaria, waarbij zowel Joden als Arabieren betrokken zijn, is er nu voor het eerst sprake van samenwerking tussen Joodse pioniers en de Palestijnse Autoriteit, waarover vorige week bericht werd. Een paar dagen geleden had de voorzitter van de regio Samaria, Yossi Dagan, een onderhoud met een hooggeplaatst lid van de Palestijnse Autoriteit, om samen te doen iets tegen die verkeersongevallen, waaraan Arabieren en Joden in gelijke mate ten offer vallen. Het zou hierbij niet om politiek gaan, maar om Joden en Arabieren die op straat om het leven komen, aldus een Palestijnse beambte. Arabieren onder elkaar zouden auto’s doodskisten noemen. Nu zou men bereid zijn om met de Joodse pioniers samen te werken om iets tegen die verkeersongevallen te doen. In het gesprek werd ook de slechte toestand van de wegen bekritiseerd. Verkeersongevallen vormen de belangrijkste doodsoorzaak. De eerste tekenen van samenwerking kon men kort daarna langs de wegen in Judea en Samaria zien.

Bord met in het Hebreeuws en het Arabisch: 'Joden en Arabieren willen heel thuiskomen' (Foto: district Samaria)

Ik hoop dat deze eerste samenwerking vruchten gaat afwerpen. We hebben echt ook zonder die verkeersongevallen al genoeg problemen. Ook hoop ik dat de spanningen rond de Tempelberg deze samenwerking nu niet in gevaar zal brengen als de situatie weer zou verslechteren. Het ziet er helaas niet naar uit dat de situatie tot rust zal komen. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat nu Israël weer voor de gespannen situatie verantwoordelijk wordt gehouden. Het waren toch de terroristen die alles hier in gang hebben gezet toen ze twee politieagenten bij de Tempelberg doodschoten. Een idiote wereld. Nu richt iedereen zich op Israël. Wat moeten we dan doen? Toestaan dat er voortdurend wapens de Tempelberg op gesmokkeld kunnen worden voor de volgende aanslag?

In de hoop dat het kruitvat ons niet om de oren zal vliegen, wens ik u nu een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed. Rij voorzichtig!

Sjalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.