Groeten uit Israël: 'Dag van woede' op de Tempelberg

Wednesday, July 19, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Onderweg naar de bushalte kon ik eindelijk weer eens een licht 'koel briesje' voelen. Jeruzalem staat bekend om zijn koele wind ’s avonds, daarom wordt in zowat elke reisgids geadviseerd om in Jeruzalem altijd een licht jasje mee te nemen voor de avonduren. Maar tijdens de afgelopen dagen met hun extreme hitte was van deze wind niets te merken, tot gisteren. In Modi’in was het toen weer heel warm, ook ’s avonds. Ik heb al van mensen gehoord die naar Modi’in waren verhuisd, en de stad korte tijd later weer verlieten omdat het hun ’s zomers gewoon te heet was. Thuis zetten we de airco aan, dan is dat probleem opgelost, althans tot de volgende elektriciteitsrekening.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurdaling in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,48 meter onder de zeespiegel.

Vanochtend vroeg op weg naar de bus in Modi’in, er waren eindelijk weer eens een paar wolken aan de hemel.

Gisteren wilde ik gewoon wat vroeger naar huis gaan. Daarom besloot ik een vroegere bus te nemen in plaats van mijn bus van 17 uur. Zodoende nam ik een bus kort na vier uur. Hij rijdt alleen niet over de snelweg 1 zoals de bus van vijf uur, maar over route 443. Maar hij rijdt bijna rechtstreeks naar Modi’in, op een tussenstop na. Ik dacht dat ik zo tegen 17.00 uur thuis zou zijn, de tijd waarop ik anders altijd in de bus stap. Maar gisteren liep alles anders. Uiteindelijk kwam ik zelfs 10 minuten later thuis dan anders. De vroege thuisreis was een grote flop. Het begon al met opstoppingen nog binnen Jeruzalem. Vervolgens reed onze bus nog de zijspiegel af van een auto die hinderlijk langs de kant van de weg stond. Toen nog een kleine opstopping op route 443, zodat ik pas over vijven in Modi’in was, waar ik toen nog een kwartier op een aansluitende bus moest wachten. Want de bus van 17.00 uur stopt bijna voor mijn voordeur. Dat leek dus nergens op. Vandaag ga ik dan ook weer gemakkelijk door de stad naar de bus, en dan om 17.00 uur via snelweg 1 naar huis, een busrit van maximaal 30 minuten. Zo heb ik ook nog wat tijd om door de Machane Jehoedamarkt te wandelen. De stad is momenteel vol toeristen. Het is mooi als je je thuis als toerist kunt voelen. Is er een fantastischer stad dan Jeruzalem? Afgezien van Modi’in, bedoel ik.

Ondanks de problemen van gisteren heb ik er geen spijt van mijn beslissing om met de bus te gaan. Ik ben al twee weken niet meer wezen tanken. Anders moest ik al na vijf tot zes dagen aan de pomp om voor zo’n 300 shekel (ca. 75 euro) te tanken. Dat was me gewoon teveel. Voor deze 300 shekel rijd ik nu een maand lang naar Jeruzalem en kan dan ook de stadsbussen in Modi’in en Jeruzalem nemen. En de tram. Over twee jaar komt dan wellicht ook de treinverbinding van Modi’in naar Jeruzalem erbij.

De onderzeeërs en de Tempelberg beheersen momenteel het nieuws. De zaak 'dossier 3000', over de onderzeeërs-deal met Duitsland, wordt steeds gecompliceerder. Nu zou de hoofdverdachte een kroongetuige worden. En die zou ook wat van weer andere zaken weten. Wat een zooitje. Is die onderzeeërs-affaire soms alleen maar het topje van een ijsberg? Nu wordt ook onderzocht wie er heeft ingestemd met de verkoop van Duitse onderzeeërs aan Egypte. De krant Yediot Achronot berichtte vanochtend dat de Israëlische president Rivlin bij een bezoek aan Duitsland zich bezorgd had uitgelaten over een geplande verkoop van Duitse onderzeeërs aan Egypte. Bondskanselier Merkel heeft toen geantwoord dat zij voor de verkoop aan Egypte een officiële instemming van Israël in handen heeft. Maar niemand, noch de president, noch de officieren van de Israëlische veiligheidsdienst, was van deze toestemming op de hoogte.

Veel onderzeeërs zijn sinds enkele dagen te zien op de voorpagina’s van de kranten.

En ook op de Tempelberg is het alles behalve rustig. Voor vandaag werd een 'dag van woede' uitgeroepen. Alle moslims werden opgeroepen om niet op maar vóór de Tempelberg te bidden, totdat de metaaldetectoren zijn verwijderd. Ik heb geen idee hoe het nu verder zou moeten. Ik hoop alleen dat de situatie niet nog meer gaat escaleren. De Tempelberg is een kruitvat dat ieder moment kan exploderen.

In de hoop dat de situatie zich stabiliseert, wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.