Rellen op de Tempelberg na veiligheidsmaatregelen

Tuesday, July 18, 2017 |  Redactie Israel Today
Nadat de Israëlische veiligheidstroepen zondag magnetometer detectiepoorten aan de ingangen van de Tempelberg hadden geplaatst, was het er ook maandag onrustig tot laat in de nacht.

Veer Arabieren waren boos over de opgestelde poortjes en weigerden zich daar te laten controleren. In plaats daarvan hebben veel islamitische Arabieren hun gebeden voor de ingang en voor de magnetometers en de Israëlische veiligheidstroepen gehouden.

Maandagavond ontstonden weer rellen, waarbij enkele onruststokers gewond raakten. Later werden in de wijk Silwan molotovcocktails en vuurwerk naar Israëlische veiligheidstroepen gegooid. Ook bij de ingang van de wijk Isawiya ontstonden rellen toen gemaskerde Arabische jongeren Israëlische veiligheidstroepen met stenen, molotovcocktails en vuurwerk bekogelden. De rellen in deze wijken gingen de hele nacht door. Een Israëlische politieagent raakte gewond aan zijn been en moest voor behandeling naar een ziekenhuis. Enkele relschoppers werden gearresteerd.

Een inwoner van Oost-Jeruzalem zei dat ze doorgaan met de strijd en tenslotte de Leeuwenpoort en andere poorten zullen bereiken, zonder zich te laten vernederen door de racistische Israëlische regering en door de Magnometer-poorten naar binnen te moeten gaan. Een ander zei dat alleen de Israëlische regering verantwoordelijk is voor verdere aanvallen op de Tempelberg. Door haar maatregelen zou de situatie uit de hand kunnen lopen.

De Israëlische politie heeft zijn aanwezigheid bij de poorten van de Tempelberg aanzienlijk versterkt. Men zou voorbereid zijn geweest op rellen, zei een woordvoerder. Men hoopt dat de situatie na verloop van tijd en na verder overleg met de vertegenwoordigers van de Tempelberg geleidelijk zal kalmeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.