Video: Zesdaagse Oorlog 7, Dag Drie van de oorlog

Tuesday, July 18, 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, Jerusalem U
Uitkijkend op de Oude Stad van Jeruzalem vanuit het strategische uitkijkpunt Mount Scopus, bereidde het Israëlische leger zich voor op een aanval op de Jordaniërs.

De afgelopen 19 jaar was Jeruzalem verdeeld geweest. In de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 had Jordanië het oostelijke deel van de stad veroverd, waaronder de Oude Stad en de Tempelberg, waar vroeger de Joodse Tempels hadden gestaan, de heiligste plaats van het Jodendom.

Onder het Jordaanse bewind werden de Joden uit de Joodse wijk verdreven, synagogen werden vernield en de naburige begraafplaats op de Olijfberg – de oudste en heiligste – werd vernield. Sinds dat moment waren de Joden verbannen van hun heiligste plaatsen in Oost-Jeruzalem, ondanks de belofte van religieuze rechten in de wapenstilstandsovereenkomst van 1949.

In de vroege ochtend van 7 juni naderden Israëlische parachutisten de stad, zonder artillerie te gebruiken om de historische plaats te sparen. Na urenlange gevechten en een groot aantal slachtoffers overwonnen de Israëli's. De Israëlische radio zond een kreet uit die nu beroemd is in de annalen van de Israëlische geschiedenis - 'Har Habayit Beyadenoe, Har Habayit Beyadenoe!' - de Tempelberg is in onze handen, de Tempelberg is in onze handen.

Parachutisten en Israëlische legerfunctionarissen stroomden naar de Oude Stad om te bidden bij de Westelijke Muur, en hingen een Israëlische vlag op de Tempelberg. Voor de eerste keer in 2000 jaar werd Jeruzalem herenigd onder de Joodse soevereiniteit.

Israëlische troepen begonnen op te rukken naar de gebieden rondom Jeruzalem. De historische Bijbelse steden Hebron en Bethlehem werden met weinig of geen verzet veroverd, evenals Gush Etzion. De Westelijke Jordaanoever, de historische geboorteplaats van het Joodse volk, en in de Bijbel Judea en Samaria genoemd, was weer een deel van een Joodse Staat.
De strijd aan de oostelijke front was bijna voorbij. Maar in het noorden gingen de gevechten voort.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.