Groeten uit Israël: Een huis kopen is duur, en huren ook

Tuesday, July 18, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is een heel klein beetje 'koeler' geworden, wat echter niets verandert aan het feit dat deze maand juli een van de warmere julimaanden is die we hier in Israël hebben meegemaakt. Gisteren legde de meteoroloog op de tv uit dat na een warme juli bijna altijd een eveneens warme augustus volgt. Nou, dan ben ik toch gerustgesteld. Waarom vertel ik u dat eigenlijk? Het is nu eenmaal zomer, en zo is Israël.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurdaling, vooral in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee en een halve centimeter gezakt en staat nu op 213,48 meter onder de zeespiegel.

Een wet die de eerlijke verhuur van woningen moet garanderen, is door de Knesset aangenomen, las ik vanochtend op het nieuwsportaal Ynet. Omdat de woningprijzen nog steeds stijgen – ondanks de inspanningen van de regering, in de eerste plaats minister van Financiën Moshe Kachlon – en steeds minder mensen het zich kunnen veroorloven een woning te kopen en daarom moeten huren, wil de regering nu de huurders helpen.
De nieuwe wet heeft enkele principes vastgelegd waaraan de verhuurder, maar ook de huurder, zich voortaan heeft te houden. Zo is alleen de verhuurder verantwoordelijk voor de toestand van de woning en mag hij de huurder geen reparatiekosten in rekening brengen. Er mogen geen woningen worden verhuurd die bijvoorbeeld niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of die veiligheidsgebreken hebben. Dat mag nu vanzelfsprekend lijken, maar als ik u zou vertellen over enkele woningen die mij in mijn studententijd in Jeruzalem werden aangeboden, dan zou u begrijpen waarom deze punten in de wet worden genoemd. Verder is volgens de nieuwe wet alleen de verhuurder verantwoordelijk voor de verzekering van de woning.
Opzegging van de huur moet door de verhuurder 90 dagen van tevoren en door de huurder 60 dagen van tevoren worden aangekondigd. Ook is de hoogte van het garantiebedrag vastgelegd dat de verhuurder als borgsom van de huurder kan verlangen. Tot nog toe waren deze dingen niet wettelijk geregeld. De verhuurder kon met de huurders doen wat hij wilde. Daardoor ging het huren van een woning altijd met onzekerheid gepaard. Op ieder moment kon het contract verbroken of de huur verhoogd worden. Nu steeds meer mensen een woning huren in plaats van kopen, moet de regering ingrijpen. Daarom wil men nu proberen de bouw van woningen voor langdurige verhuur fiscaal te steunen. Tot nog toe bestond zoiets nauwelijks, dat je een woning voor 10 jaar of meer kon huren zonder op enig moment eruit gegooid te worden.

In mijn studententijd heb ik in drie verschillende woningen gewoond. Al deze woningen werden door particulieren verhuurd. Nu wil de Staat dat vennootschappen woningen bouwen die uitsluitend bestemd zijn voor langdurige verhuur. Vroeger was zoiets ondenkbaar hier in Israël. Het was normaal dat je een woning koopt en niet huurt. Maar tegenwoordig kunnen ouders hun kinderen niet meer steunen bij het kopen van een woning. Ik zie dat ook bij ons. Mijn vader heeft mij bij de koop van onze eerste woning nog gesteund. Maar ik zie geen mogelijkheid om mijn kinderen bij het kopen van een woning te kunnen helpen. De prijzen zijn gewoon veel te hoog.
En het ziet er niet maar uit dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. Want wie al een woning heeft, heeft er geen belang bij dat de woning in waarde achteruit gaat, net zoals de banken, die dure kredieten aan woningeigenaren hebben verstrekt, daar beslist geen belang bij hebben. Dus ik kan alleen maar hopen dat men in Israël spoedig woningen voor de lange termijn kan huren, zoals dat in Europa kan. Daarvoor is een herbezinning in Israël nodig en moet de staat ervoor zorgen dat er voldoende huurwoningen op de markt komen. Helaas geloof ik niet dat dat zo snel zal gebeuren.

Maar er zijn al enkele projecten, zoals een in Jeruzalem, dat door het nationale woon- en huurbedrijf is gepland en op onderstaande video wordt voorgesteld.

Het project 'Woning te huur in Allenby', 279 woningen in complexen van zes verdiepingen

Om een stormloop op woningbouwprojecten zoals deze te vermijden, worden door de staat lotingen gehouden onder jonge mensen die zich van tevoren hiervoor hebben ingeschreven en waarvan is onderzocht of ze aan de criteria voldoen. Zo kijkt men hier bijvoorbeeld of het om een eerste woning gaat. Wie al een woning heeft, mag natuurlijk niet aan de loting meedoen. Deze verlotingen gelden ook voor koopwoningen die tegen een sterk verlaagde prijs worden aangeboden. Van tienduizenden aanvragers krijgen dan helaas maar enkele duizenden mensen het recht een woning goedkoper te kopen of voor een lange termijn te huren. Er zijn gewoon nog veel te weinig van dergelijke projecten. Maar het is een begin.

En nu nog een verheugende mededeling over sport: Israël is Europees kampioen! Waarin dan, zult u zich vast afvragen. Zoals ik gisteren op de radio hoorde, wordt er hier bij ons een sportsoort ontwikkeld die tot nog toe alleen in de VS en in Canada bekend was. Het gaat over een spel genaamd lacrosse. Inmiddels hebben we hier in Israël de grootste lacrossebond buiten Amerika. En gisteren is de Israëlische ploeg Europees kampioen geworden in sporthal-lacrosse, in het Engels box lacrosse. Het Europese kampioenschap is in Finland gespeeld. Voordat ik u uitgebreid uitleg hoe dit spel wordt gespeeld, kijkt u liever naar de volgende video van de halve finale:

Als je het spel ziet, denk je meteen aan ijshockey. In plaats van sticks heeft men een stok met een net. Het spel wordt ook buiten op het veld gespeeld, en ook daar ontwikkelt Israël zich tot een sterke partij. Het spel werd door Amerikaanse immigranten naar Israël gebracht, en steeds meer jonge Israëlische spelers worden er enthousiast over. Volgende zomer vindt in Netanya het wereldkampioenschap plaats met teams uit niet minder dan 50 landen. Israël staat momenteel op de zevende plaats op de wereldranglijst. Zoekt u gewoon eens op YouTube, daar kunt u complete wedstrijden zien. Ik was aangenaam verrast.

En nu wens ik u en ook ons een prettige en vooral rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.