Groeten uit Israël: Waarom bang voor metaaldetectors?

Monday, July 17, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren was het een erg hete dag. Hoe dichter ik op de terugreis bij Modi’in kwam, des te meer klom de thermometer naar boven. Toen ik thuiskwam, stond de thermometer op 43 graden. Het was duidelijk dat je niet zonder airco kon. Gelukkig krijg ik de volgende elektriciteitsrekening pas na de zomer; daar denk ik liever nog niet aan. Vanaf morgen zou het dan elke dag een heel klein beetje koeler worden, waarbij ‘koel’ eigenlijk niet het juiste woord is. Maar ik weet zeker dat de volgende hittegolf ook niet zo lang op zich zal laten wachten.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurdaling. Aanhoudend heet en droog (sharav) in de meeste delen van het land. Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 42 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 44 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,455 meter onder de zeespiegel.

Het was erg warm in Modi’in, zomer 2017

Heet ging het er gisteren ook aan toe bij de ingangen naar de Tempelberg, nadat daar zogenaamde ‘magnetometers’ waren opgesteld, metaaldetectors om eventuele meegenomen wapens op te sporen. Veel moslims die gisteren weer voor het gebed naar de Tempelberg kwamen, weigerden door het magnetometerpoortje te gaan, in de eerste plaats de moefti van Jeruzalem en zijn medewerkers. Deze werden vervolgens door politieagenten via een nevenpoort naar de Tempelberg begeleid. Men wilde onrust vermijden.

Elke verandering voor of op de Tempelberg wordt door de Arabieren strikt afgewezen, omdat men zich beroept op de afspraak om de status quo te handhaven. Ook toen er op de berg veiligheidscamera’s werden geïnstalleerd, kwam er een golf van verontwaardiging. Maar wat moeten we dán doen? Hoe kun je anders voorkomen dat wapens op de Tempelberg worden binnengesmokkeld? Het zou toch in het belang van beide partijen zijn dat er voor rust en veiligheid wordt gezorgd. Bij de toegang tot de Westelijke Muur hebben we al weet-ik-hoe-lang metaaldetectoren en veiligheidscamera’s. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Als men altijd alleen maar de strijd en de ruzie zoekt, is het duidelijk dat het nu niet rustig zal zijn op de Tempelberg. Ik hoop ten zeerste dat we nu weer rustiger dagen zullen krijgen. Ik zou graag weer eens de Oude Stad en de Klaagmuur willen zien. Dan zult u mij daar natuurlijk bij kunnen begeleiden.

Onze laatste gezamenlijke wandeltocht door Jeruzalem is alweer een tijdje geleden. Nu het nummer voor augustus-september van ons Duitstalige blad Israel Heute naar de drukker is gestuurd, heb ik weer wat tijd voor een paar wandelingen. De Nederlandse lezers van Israel Today krijgen na de vakantie in september het volgende magazine in de brievenbus. Ik ben heel tevreden met dit nummer, en ik weet zeker dat er voor iedereen iets interessants in staat. Als u belangstelling hebt voor een abonnement, dan kunt u hier informatie vinden over de verschillende abonnements­aanbiedingen. Ik hoop dat u er begrip voor hebt dat we wat reclame maken voor ons tijdschrift. Ik zou graag de lezerskring van Israel Today willen uitbreiden, ons blad en ook deze website meer bekend maken. En daarbij kunt u ons zeer behulpzaam zijn.

Juist nu, na de aanslag op de Tempelberg, konden we weer zien hoe belangrijk het is om vanaf de plaats van de gebeurtenis te worden geïnformeerd. Over de onvolledige en eenzijdige berichtgeving in de media heb ik zondag al geschreven. Ook ik heb gemerkt dat het heel moeilijk is om mensen te overtuigen dat het niet altijd zo is als er wordt bericht. Velen willen graag bij hun waarheid blijven, en of die nu klopt of niet, lijkt hen niet te interesseren. Wanneer een groot aantal toeschouwers zich bij de media zou melden, dan zouden ze misschien nog iets kunnen bereiken.

In de hoop op een rustige zomer wens ik u nu een prettige maandag en een goede start in de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.