Terroristen 'doodgeschoten', en slachtoffers 'gestorven'

Sunday, July 16, 2017 |  Dov Eilon
Vrijdag werden bij een aanslag op de Tempelberg twee Israëlische politieagenten doodgeschoten door terroristen. Daarna gelukte het de veiligheidstroepen om de terroristen dood te schieten en daarmee ernstiger gevolgen te voorkomen. En hoe reageerden de moslimwereld en de buitenlandse media hierop?

De moslimleiders uit Israël en de gehele Arabische wereld negeerden de niet-uitgelokte aanval op de politieagenten bijna compleet, en beschuldigden de Joodse staat ervan, de regio dichter bij religieus conflict te brengen.

Moslims beweren dat Israël dergelijke incidenten gebruikt om de Tempelberg te 'judaiseren'. Maar premier Benjamin Netanyahu herhaalde dat hij de status quo zal handhaven en blijft verhinderen dat Joden op de heiligste plaats van Jodendom bidden, in overeenstemming met de moslim-eisen.

Dat de berichtgeving in het buitenland niet altijd accuraat is, is ons hier in Israël helaas bekend. Na het incident op de Tempelberg, toen het tragische resultaat algemeen bekend werd, keek ik een beetje op de Duitse websites. Ik geef toe, ik was op zoek naar onjuiste koppen om te laten zien hoe onevenwichtig de berichtgeving in de Duitse media is. Het is een beetje triest dat ik zo 'bevooroordeeld' op zoek ging naar de krantenkoppen over de aanval. Maar helaas stelden de Duitse media mij niet teleur en lieten me zien wat mij – helaas - niet verbaasde. Toch is het altijd verbazingwekkend hoe hard ze proberen om feiten min of meer correct beschrijven, maar waarschijnlijk toch de lezer een ander beeld van de situatie te geven.

Hier zijn enkele voorbeelden:
♦ In de nieuwsuitzending 'Heute' meldde de ZDF, dat bij een aanslag in Jeruzalem drie aanvallers, klaarblijkelijk Arabische Israëli's, werden doodgeschoten en twee politieagenten stierven. Ik kon mijn oren niet geloven. De terroristen waren doodgeschoten, maar de slachtoffers, de Israëlische politieagenten, waren overleden. Altijd weer hetzelfde verhaal. De daders worden tot slachtoffers gemaakt. De agressie komt van Israël, die heeft immers de aanvallers, nog steeds 'aanvallers', doodgeschoten. En die twee politieagenten zijn gewoon gestorven.

♦ Toen zag ik het nieuws op de website van N-TV. Er verschenen binnen een uur drie verschillende versies van het incident. Eerst stond er: 'Israëlische politie schiet drie moordenaars dood,' kort daarna: 'Aanvallers doden twee Israëlische politieagenten.' Zo, dacht ik, ze hebben het begrepen. Maar een half uur later las ik de volgende kop: 'Israëlische politie schiet drie moordenaars dood.'

♦ De Hannoversche Allgemeine berichtte eerst 'Israëlische politieagenten schieten drie moordenaars dood,' maar nadat de krant een klacht ontving, werd de kop gecorrigeerd: 'Terroristen doden twee Israëlische politieagenten'.

Antisemitisme of hersenspoeling?
Maar ik vraag me af waarom je deze koppen vindt. Is het gewoon onwetendheid of zit er meer achter? Velen zeggen dat het hier om puur antisemitisme gaat, is dat echt zo? Waarom kan men niet gewoon de waarheid melden? Gisteren werden twee Israëlische politieagenten op zeer verraderlijke manier van korte afstand doodgeschoten. Iedereen kan de beelden zien, zoals hieronder. Waarom worden de terroristen altijd afgeschilderd als het slachtoffer?

In sommige artikelen probeert men ook om een ​​reden voor de actie te vinden. Zo werd gesteld, dat Oost-Jeruzalem sinds 50 jaar door Israël werd bezet, en de aanvallen een uiting van frustratie aan Palestijnse zijde zouden zijn. De terroristen waren Israëlische burgers uit de stad Um al Fahm. Waren ze gefrustreerd? Ze hadden alle rechten van een Israëlische burger. Hier lijkt meer de constante hersenspoeling, de ophitsing tot geweld door de terroristische organisatie succes te hebben gehad. Ook nu heeft Hamas weer opgeroepen, de Israëlische veiligheidstroepen in Jeruzalem aan te vallen.

Beelden van de aanslag van een bewakingscamera.

De media in het buitenland moeten zich ervan bewust zijn, dat ze door hun onnauwkeurige berichtgeving over de gebeurtenissen hier bij ons veel schade kunnen veroorzaken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.