Tempelberg heropend na herplaatsing metaaldetectors

Sunday, July 16, 2017 |  Redactie Israel Today
Nadat de Tempelberg vrijdag geheel werd afgesloten na de moordaanslag, voor het eerst sinds 1969, is deze zondagmiddag onder strenge veiligheidsmaatregelen, o.a. de plaatsing van metaaldetectoren, weer geopend.

Metaaldetectoren bij de Tempelberg (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Onlangs heeft Jordanië, dat de Tempelberg beheert, geklaagd dat Israël metaaldetectors installeerde bij de ingangen naar de heilige plaats. Daarom heeft Israël ze weer verwijderd.
En dat maakte het voor de drie terroristen uit de noordelijke Israëlische stad Umm al-Fahm mogelijk, het islamitische vrijdaggebed bij te wonen, gewapend met geweren, waarmee zij na de gebedstijd de Israëlische politieagenten, leden van de Druzen-minderheid, vermoordden.

Daarom werden voor de opening de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg aanzienlijk versterkt. Er werden onder andere metaaldetectoren bij de ingangen en nog meer beveiligingscamera's geïnstalleerd, en het aantal politieagenten dat de Tempelberg en het omliggende gebied beschermt, is vergroot.

Metaaldetectoren bij de ingang van Tempelberg

Tevens zijn drie functionarissen van de Islamitische stichting (de Waqf) die de Tempelberg beheert, gearresteerd omdat ze de aanval zouden hebben gefaciliteerd of aangemoedigd.

Volgend de TV-zender Channel 2 zou dit weekeinde ook de moefti van Jeruzalem zijn gearresteerd, omdat hij zich had verzet tegen doorzoekingen op de Tempelberg en weigerde door de detectiepoortjes met metaaldetectors te gaan, die hij 'poorten van de bezetting van de Al-Aqsa' noemde. Om escalatie van de situatie te vermijden werd de moefti door de politie afgevoerd door een zijpoort van de Tempelberg.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.