Groeten uit Israël: Ons land heeft zoveel mooie plekjes

Sunday, July 16, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het weekeinde was helaas vertroebeld door de aanslag op de Tempelberg. Eigenlijk was ik van plan om vrijdagochtend naar het wielrennen van de Maccabiah te kijken, dat bij ons in Modi’in plaatsvond. Maar ik was amper begonnen aan mijn ochtendartikel toen het bericht binnenkwam van de terreuraanslag op de Tempelberg, waarbij twee Israëlische politieagenten werden gedood. Dat heeft mijn planning voor vrijdag natuurlijk helemaal door elkaar gegooid. Terwijl buiten honderden wielrenners uit tientallen landen over de straten van onze wijk reden, schreef ik u over de treurige gebeurtenissen in Jeruzalem. Later zag en las in de berichten vanuit het buitenland over deze aanslag. Vooral aan de berichtgeving in de Duitse media heb ik me weer flink geërgerd. Daarover zal ik u later in een ander artikel vertellen. Ik zit nog steeds mijn hoofd te schudden als ik aan één bijzondere zin denk die gisteren in de nieuwsuitzending Heute werd uitgesproken.

Wat het weer betreft, is er eigenlijk niet veel nieuws te melden. Het is elke dag iets warmer geworden. Vandaag zou het hoogtepunt zijn van de huidige 'extreme' hittegolf met temperaturen tot 36 graden hier bij ons in Jeruzalem en een aardige 43 graden in Tiberias. In Tel Aviv zal het verder plakkerig warm blijven bij een temperatuur van 33 graden, maar de gevoelstemperatuur is veel hoger. Vanaf morgen zou het iets koeler worden, dat wil zeggen iets minder heet.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging. Heet en droog (sharav) in de meeste delen van het land. Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 36 graden, Tel Aviv 33 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 213,445 meter onder de zeespiegel.

De nieuwe week staat natuurlijk in het teken van de gebeurtenis van het weekeinde. De Tempelberg was na de aanslag afgesloten. Dat hebben we sinds 1969 niet meer meegemaakt. Reeds vrijdagavond werden de slachtoffers, allebei Druzen uit het noorden van Israël, begraven. Het was een treurig gezicht. De vader van een van de slachtoffers, een voormalige Knesset-afgevaardigde, werd geïnterviewd. Hij kon zijn tranen bijna niet inhouden en zei dat hij hoopte dat zijn zoon het laatste slachtoffer van deze waanzin was. Helaas weten we allemaal dat hij dat niet was.

Plotseling voel je weer de spanning in de stad. De Tempelberg is een zeer gevoelige plaats, elke vonk kan de situatie tot explosie brengen, zoals de arrestatie van de moefti van Jeruzalem toen hij zich verzette tegen de doorzoekingen door de veiligheidsdienst. Daarom probeert men van Israëlische zijde om zo snel mogelijk weer naar de 'normale' toestand terug te keren. De Tempelberg zou vandaag alweer stapsgewijs worden geopend. Meer daarover in onze nieuwsberichten.

Bij ons thuis gaat de zomerse alledag verder als altijd. Onze zoon was vroeg in de ochtend van de shabbat met vrienden onderweg in de Negev. Alleen vroeg in de ochtend kon je daar wandelen, daarna was het veel te heet.

Wandelen in de Negev in de buurt van Sde Boker (Foto: Moshik Eilon)

De warme uren hebben ze bij een koele bron doorgebracht. Vroeg in de middag was onze zoon dan weer thuis. Zijn liefde voor het land en zijn wens om zoveel mogelijk in Israël de wandelen, vind ik opmerkelijk.

Indrukwekkende natuur in de Negev (Foto: Moshik Eilon)

Door hem heb ik al van zoveel mooie plaatsen gehoord. Ik zou eigenlijk ook eens moeten beginnen wat meer door het land te reizen. Maar als je zo in je alledaagse routine zit, is het niet zo gemakkelijk om daar de geschikte tijd voor te vinden. Er zijn zoveel mooie plaatsen in dit kleine land.

Laten we hopen op ene rustige en vredige week. U wens ik een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.