Groeten uit Israël: Aanslag op de Tempelberg

Friday, July 14, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is weer vrijdag, weekeinde. Vanavond begint de sjabbat. Vanochtend kunnen we hier in onze wijk Moriah van Modi’in alleen te voet het huis uit. De straten om ons heen zijn tot ongeveer 10 uur voor alle verkeer afgesloten. Wie nu naar huis wil, kan dat gewoon niet. Dat heeft de gemeente ons al een paar dagen tevoren laten weten. Maar de reden daarvoor is een goede. Vandaag komt de Maccabiah naar Modi’in. Op de wegen rond onze wijk vindt een wielerwedstrijd van 100 kilometer plaats. Van buiten hoor ik al mededelingen door luidsprekers. Er is zelfs een helikopter in de lucht. Ik zal straks proberen om vanuit onze tuin wat foto’s te maken.

Voor ons huis. Enkele fietsers rijden zich warm voor de wedstrijden in het kader van de Maccabiah.

Goed dat de wielerwedstrijd vrij vroeg op de dag begint, want nu al is het erg warm. De thermometer staat op 27 graden, en dat is nog maar het begin. Tegen de middag zullen de temperaturen hier in Modi’in tot 35 graden oplopen. Tijdens de wedstrijd worden de wielrenners uiteraard van waterflessen voorzien, dat is heel belangrijk.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Lichte temperatuurstijging. Heet en droog (sharav) in het binnenland en in de bergen, en aan de kust benauwd. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,43 meter onder de zeespiegel.

In Jeruzalem heeft een aanslag plaatsgevonden, meldt de tv op dit moment dat ik dit schrijf – het is hier 7.30 uur. Plotseling word ik naar de realiteit teruggeroepen. Bij de toegang tot de Tempelberg zouden twee politieagenten door schoten ernstig gewond zijn, er wordt voor hun leven gevreesd. Een derde politieagent raakte licht gewond. Verdere details zijn nog niet bekend. Het bericht kwam net binnen. Ik zal u er later meer over laten weten. In één oogwenk is deze vrijdagochtend in een treurige ochtend veranderd. Wanneer zullen we eindelijk eens géén berichten van dit soort meer horen? Wat hebben die terroristen daaraan? Deze aanslagen zijn zo zinloos.

Bericht over de aanslag in Jeruzalem op Kanaal 10

Ik zal dit ochtendbericht nu maar vast afsluiten, om u later verdere details van deze aanslag in Jeruzalem te kunnen geven. Hoe is het de terroristen gelukt wapens mee de Tempelberg op te smokkelen? Ik hoop dat het leven van de zwaar gewonde politieagenten gered kan worden.

Met dit helaas treurige nieuws uit Israël wens ik u desondanks een prettig weekeinde en een gezegende sjabbat. Over de aanslag en de toestand van de gewonden zal ik u later berichten. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.