Israël ontwikkelt robot-lama's als lastdrager voor IDF

Thursday, July 13, 2017 |  Redactie Israel Today, Israel Daily
Dit kan een beetje ongeloofwaardig klinken, maar het Israëlische leger heeft sinds 2006 lama's gebruikt om apparatuur in het veld te vervoeren. Maar nu zijn soldaten begonnen met het testen van een nieuwe robot-drager, die misschien onze wollige vrienden gaat vervangen.

De nieuwe infanterie robot-drager zal meer dan 450 kg voedsel, water of munitie e.d. kunnen dragen. Volgens de IDF kunnen ze zich over ruw terrein verplaatsen, net zoals de lama's, die uitblinken in het vervoer van zware lasten in bergachtig terrein, en zelfs zijn gebruikt bij de training van infanterie.

Op dit moment worden ze op afstand bestuurd, maar in de toekomst kunnen ze mogelijk zelf hun koers bepalen. Ze kunnen zich op één batterijlading voortbewegen met een snelheid van 5 tot 10 km per uur, en soldaten zullen de snelheid van de robot kunnen instellen, en dat is nog niet alles. De robot-lama's zullen gewonden van het slagveld kunnen evacueren, en ze besparen de IDF ook de kosten van diergeneeskundige verzorging.
De IDF investeert veel in afstandsbesturings-technologie, zoals onbemande drones en vaartuigen, en zelfs op afstand bediende wapens op wachttorens. Het ziet er dus naar uit dat er een eind komt aan het gebruik van wollige strijders door het leger.

Lama's zijn niet de enige dieren die in dienst zijn bij het Israëlische leger; Afrikaanse antilopes zijn ingeschakeld om gras en onkruid op te eten op legerbases, en Barbarijse schapen zijn ingezet om munitiemagazijnen te bewaken, en antilopes zijn zelfs in IDF-operatie in zuidelijk Libanon gebruikt om het struikgewas te verwijderen van een rivierbedding, ten noorden van het grenshek.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.