Groeten uit Israël: Benjamin Netanyahu en zijn vrienden

Thursday, July 13, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Deze week is op de een of andere manier heel snel voorbij gegaan. Het weekeinde staat weer voor de deur. Misschien komt dat doordat we de afgelopen dagen heel hard bezig waren met de afwerking van het volgende nummer van ons blad Israel Today, dat wil zeggen: voor de Duitse lezers. De Nederlandse lezers moeten geduld hebben tot september. Kort voordat het blad naar de drukker gaat, wordt het altijd wat hectischer hier bij ons op de redactie. Laatste correcties, nog snel iets toevoegen, een artikel actualiseren, dan vliegt de tijd. Voordat we dan aan het weekeinde beginnen, moet het nummer voor augustus/september drukklaar zijn. Dan is er een maand pauze. Hier op onze website zullen we uiteraard voor u klaarstaan

De Israëlische zomer is dit jaar in volle kracht begonnen. Tot nog toe was er geen dag waarop de temperaturen onder de 30 graden stonden. En zo zal het voorlopig ook wel even blijven.
En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Voorlopig nog zeer warm en droog in het binnenland en in de bergen. Temperaturen ongeveer als gisteren. Aan de kust broeierig.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,42 meter onder de zeespiegel.

We houden ons hier maar meteen met verschillende zaken tegelijk bezig, zodat de zomer niet al te saai wordt. Gisteren vertelde ik u over het zogenaamde Dossier 3000 over de onderzeeërs uit Duitsland. En vandaag wordt al, hoewel nog niet officieel, gesproken over een Dossier 4000, dat momenteel onder de naam 'Affaire Bezeq' bekend staat en in de media reeds als mogelijk Dossier 4000 wordt genoemd. Daarbij gaat het om de relatie tussen premier Benjamin Netanyahu en het telecombedrijf Bezeq en diens bestuursvoorzitter Sha'oel Elovitch, een vriend van Netanyahu. Netanyahu bekleedde tot voor kort ook de post van Minister van Communicatie. En dat ministerie wordt verweten dat ze Bezeq hebben bevoordeeld ten opzichte van andere bedrijven, waardoor de Israëlische consument is benadeeld door het ontbreken van concurrentie tussen de aanbieders.
Tegelijk heeft het nieuwsbedrijf Walla!, dat eigendom is van Netanyahu’s vriend, die tevens bestuursvoorzitter is van Bezeq, Netanyahu in een positief daglicht gezet. Dat herinnert je aan het Dossier 2000, waarbij het ging om relaties van Netanyahu met de uitgever van de krant Yediot Achronot. Netanyahu zou niet hebben gemeld dat hij een vriendschappelijke relatie had met de baas van Bezeq en van Walla. Of er nu werkelijk een Dossier 4000 gaat komen, zal nog wel blijken. De paginakoppen van vandaag houden zich allemaal bezig met de huidige schandalen, de onderzeeërs uit Duitsland en de affaire-Bezeq.

De paginakoppen van vandaag: het linkse Yediot Achronot: 'Wegens macht en hebzucht': 'knoeiboel'; het middenblad Yisrael Hayom: 'Controleur: Premier heeft zijn vriendschap met Elovitch niet gemeld'; het rechtse Ma'ariv: 'Insiders onder controle'.

Er is dus genoeg stof om de zomer niet al te saai te laten zijn en de media bezig te houden. De zomer is voor zulke dingen altijd een goede tijd. Wij zullen de zomer dit weekeinde ook nuttig maken en wellicht eindelijk eens naar het strand rijden. Nu de kwallen weer weg zijn, zouden we er eens echt gebruik van moeten maken dat het strand zo dichtbij is. Vanuit Modi’in rijd je in nauwelijks een half uur naar het strand van Tel Aviv of dat van Rishon LeTsion. De centrale ligging van Modi’in, een klein half uur van zowel Jeruzalem als Tel Aviv, is heel praktisch. Wij zitten precies in het midden. Maar ik blijf ook graag thuis en geniet dan van de zomer in onze tuin, als het niet te warm is. Komend weekeinde zou echter met temperaturen van rond de 36 graden erg warm worden. Dus, op naar het strand.

Misschien naar dit strand?

Of iets noordelijker naar Herzliya?

Ik zal me laten verrassen. Ik wens u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.