Groeten uit Israël: Corrupte Duitse onderzeeboten?

Wednesday, July 12, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ik hoef eigenlijk helemaal niet meer over het weer te praten. ’s Zomers is het bijna elke dag hetzelfde. Soms wat warmer, soms iets minder warm, maar altijd warm, en aan de kust heel benauwd. De ene hittegolf lost de andere af. Israël is gewoon een heet land.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Geen belangrijke temperatuurveranderingen. Het is aanhoudend heet en droog (sharav) in het binnenland en in de bergen, en benauwd aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 43 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,415 meter onder de zeespiegel.

Ik mis de frisse lucht al, want ook ’s avonds is het nog steeds warm. Dan helpt alleen de airco, maar zo gezond is dat nou ook weer niet, die temperatuurs­verschillen. Vandaag werd ik met hoofdpijn wakker.

De betrokkenen bij de corruptieaffaire rond de aankoop van de onderzeeërs uit Duitsland zullen nog veel meer hoofdpijn hebben gekregen. Deze affaire heeft de naam Dossier 3000 gekregen, na Dossier 1000 (cadeaus) en Dossier 2000 (de affaire rond de krant Israel Hayom en de gesprekken met Arnon Moses van de krant Yediot Achronot), waarbij premier Netanyahu ook al een paar keer is verhoord.

Maar ditmaal zou Netanyahu niet onder de verdachten zijn. Maar wel zijn langjarige advocaat en familielid David Shimron, die onder huisarrest is gesteld. Ook vijf andere personen werden gearresteerd. En vandaag werd bekend gemaakt dat de vroegere bevelhebber van de Marine in deze zaak is verhoord. Het zal nog wel enige tijd duren voordat de gehele waarheid aan het licht komt. Tot nog toe wijzen alle betrokkenen de beschuldigingen af. Jammer dat we hier in Israël steeds weer van nieuwe gevallen van corruptie moeten horen. Anders dan bij mij zal een hoofdpijntabletje wel nauwelijks helpen.

Veel winkels, vooral restaurants waren gesloten, viel me gisteren op weg naar huis op. En dat tegen het eind van de middag. Dat vond ik vreemd. Ik ken dat van de avond voor de 9e van de maand Av, Tisha be'Av, wanneer de vernietiging van de tempel wordt herdacht. Dat is een vastendag. Maar dat is toch pas begin augustus, dacht ik, en pakte mijn mobieltje om te zien of ik wellicht een andere vastendag vergeten was. Tja, dat was ik inderdaad. Gisteren was het de 17e van de maand Tammoez. Dat is de eerste vastendag die in de Bijbel wordt genoemd. En ook die heeft te maken met de verwoesting van de Tempel. Die dag werd de muur van Jeruzalem door de Babyloniërs doorbroken. Juda werd bezet en de Joden werden naar Babylonië afgevoerd. Het Tempelgerei werd gestolen en meegevoerd. Ik heb dus weer wat nieuws bijgeleerd.

De volgende video legt uit wat er nog meer op 17 Tammoez is gebeurd. Het was in elk geval geen goede dag voor de Joden.

Eigenlijk had ik dat allang moeten weten. Maar ik kan me niet herinneren dat vroeger ook al zoveel zaken op deze vooral door religieuze Joden gevierde vastendagen gesloten waren. Mij is dat destijds nooit opgevallen. Op de vooravond van de 9e Av sluiten dan nog veel meer zaken . Ik wilde een keer boodschappen doen en toen bleek ons grote winkelcentrum gesloten te zijn. Ik had er niet aan gedacht dat het Tisha be'Av is, de 9e van de maand Av. Gisteren was het dus de 17e van de maand Tammoez. Gelukkig is onze stad Jeruzalem er weer, ze is herenigd en de Joden zijn teruggekomen. Ik moet maar weer eens door de Oude Stad en de Joodse wijk gaan wandelen. Dat zal ik dan samen met u doen.

Vandaag is het misschien nog wat te warm om te gaan wandelen. Bovendien moeten we het nieuwe nummer van de Duitstalige Israel Today, Israel Heute, voor augustus/september klaarmaken. Maar daarna kunnen we wel weer eens een wandeling gaan maken. Nu wens ik u nog een prettige en rustige woensdag (het weekeinde komt steeds dichterbij). Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.