Avi Gabai wordt nieuwe voorzitter van de Arbeidspartij

Tuesday, July 11, 2017 |  Redactie Israel Today
De keuze van Avi Gabai als nieuwe voorzitter van de Arbeidspartij heeft velen verbaasd. Zes maanden geleden, toen Gabai uit de Koelanoe-partij van Moshe Kachlon overstapte naar de Arbeidspartij, had nog niemand van de partijleden gedacht dat hij de nieuwe leider zou zijn en daarmee de eerste kandidaat voor de post van premier bij de volgende verkiezingen.

In de gisteren gehouden tweede ronde van de verkiezingen kreeg Gabai 52 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn rivaal, de vroegere partijvoorzitter en minister van Defensie, Amir Peretz, werd verslagen, hij kreeg 47%.
Het is interessant dat beide kandidaten pas kort geleden zijn toegetreden tot de Arbeidspartij. Peretz keerde van zijn 'uitstapje' naar de Hatenoea-partij van Tzipi Livni terug naar huis, terwijl Gabai van de nieuwe Koelanoe-partij overkwam naar de Arbeidspartij. In zijn korte tijd bij Koelanoe zat hij van mei 2015 tot mei 2016 als minister van Milieu in de regering, hij gaf daarom zijn zetel in de Knesset op, om plaats te maken voor een andere afgevaardigde van Koelanoe. [In Israël zijn de meeste ministers tevens lid van de Knesset].
Omdat Avi Gabai geen Knessetlid is, moeten iemand anders van de Arbeidspartij de oppositie gaan leiden. De niet-gekozen voormalige voorzitter Yitzchak Herzog heeft van Gabai een toezegging gekregen, dat hij de functie van oppositie-voorzitter kan blijven vervullen.

Amir Peretz heeft al zijn steun uitgesproken voor de nieuwe partijvoorzitter. Hij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Avi Gabai de volgende premier van Israël zal worden. Er is veel te doen.

Tweestatenoplossing
De media hebben al bericht over het programma van Gabai. Hij is voor de tweestatenoplossing, voor een over Judea en Samaria verdeelde Palestijnse staat, waarin dan ook Joodse nederzettingenblokken behouden moeten blijven. Daarvoor zou grondgebied moeten worden uitgeruild. Ook zouden de Arabische wijken van Jeruzalem worden overgedragen aan de Palestijnen, wat een deling van Jeruzalem zou betekenen. Of hij met dit programma de Arbeidspartij aan de regering zal brengen? Hij is in elk geval niet bereid om samen met Netanyahu in één regering te zitten.

Na de verkiezingen waren uitroepen van aanhangers van Gabai te horen: 'Hier komt hij, de volgende premier.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.