Video: Zesdaagse Oorlog 6, Dag Twee van de oorlog

Tuesday, July 11, 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, Jerusalem U
In dit zesde deel van de twaalfdelige mini-serie zien we wat Israël op de tweede dag van de oorlog weerhield van het beschieten van het Jordaanse leger in Jeruzalem. Israëlische troepen begonnen de Oude Stad van Jeruzalem te naderen. De soldaten wachtten af, wat er zou gebeuren op de heiligste plaats van het Jodendom.

Een dag eerder was Israël erin geslaagd, tweederde van de Egyptische luchtmacht te vernietigen. Nu, op 6 juni, stond het Israëlische leger in de Sinaï tegenover Egyptische tanks en troepen. Er gebeurde weer iets opmerkelijks: Israël versloeg Egypte in de woestijn, hoewel er driemaal zo veel Egyptenaren waren. Gezien de omvang van de verliezen trok Egypte zich terug en liet het Sinaï-schiereiland in Israëlische handen. Halverwege de volgende dag zou Israël de controle hebben over de haven van Sharm El-Sheikh, en de zeeroute heropenen die Egypte twee weken daarvoor had geblokkeerd.

Ondertussen werden Israëlische troepen op de strategische bergtop van Mount Scopus in Jeruzalem geplaatst, waar zij uitzagen op de historische Oude Stad. Hoewel Israël de Jordaanse troepen met artillerie zou kunnen bestoken, zag het ervan af, om zo de stad te sparen die zo belangrijk was voor het Joodse volk.

In een noodzitting bij de Verenigde Naties in New York nam Israëls minister van Buitenlandse Zaken, Abba Eban, Egypte onder handen wegens zijn agressie tegen Israël, en meldde ook het grote succes dat Israël tot dan toe had bij zijn verzet tegen die agressie.

In Israël wendde Premier Levi Eshkol zich tot de Sovjets om hulp om de vrede te waarborgen. Toch hielden de Sovjets zich doof voor het verzoek van Israël en stelden de eis dat Israël 'onmiddellijk en onvoorwaardelijk' alle militaire operaties zou stopzetten. Maar die stap kon Israël zich niet veroorloven. De oorlog zou doorgaan.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.