Groeten uit Israël: Israëli's zijn best sportief

Tuesday, July 11, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg was het nog flink bewolkt. Het leek er helemaal niet op dat we vandaag een bijzonder hete dag zouden krijgen. Maar nu zijn de wolken opgelost en wordt de zon steeds feller. Een nieuwe dag met de airco is begonnen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Bovengemiddeld warm, sharav in de meeste delen van het land, aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 33 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 44 graden, aan de Dode Zee 44 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en staat op 213,41 meter onder de zeespiegel.

Op de titelfoto van vandaag ziet u de deelnemers van de avondwedstrijd, die gisteren hier in Jeruzalem in het kader van de Maccabiah plaatsvond. Een mooiere achtergrond voor een dergelijke hardloopwedstrijd kun je je niet voorstellen. Maar ook ’s avonds laat was het nog heel warm, wat het lopen zeker zwaarder maakte. Op deze warme dagen is het trouwens toch al belangrijk om genoeg te drinken. En aan sport kun je beter pas na zonsondergang doen, zoals bij de avondwedstrijd van gisteren.

De avondwedstrijd in Jeruzalem gisteravond

Vrijdag komt de Maccabiah ook bij ons in Modi’in langs. Want daar vindt een wielerwedstijd van 100 kilometer plaats. Daartoe worden de straten rondom ons afgesloten, want de wedstrijd is vlak voor ons huis te zien. De start is bij de Sportotheek, waarover ik u een paar dagen geleden heb verteld. Ook de inwoners van Modi’in worden opgeroepen om aan twee kleine fietstochten mee te doen. Je kunt 6 kilometer of 10 kilometer rijden. Deze trajecten hebben natuurlijk niets met de Maccabiah te maken, maar ze moeten ons het gevoel geven dat we er ook bij zijn geweest. De mensen in Modi’in zijn heel enthousiast van sport. Iedere dag zie ik ’s ochtends om zes uur al wat mensen joggen of fietsen. Vrijdags rijden dan hele groepen op de fiets, alsof de Tour de France bij ons was aangekomen.
Dat is nog niet eens zo vergezocht. Gisteren las ik in de Jerusalem Post, dat de traditionele wielerwedstrijd, de Giro d’Italia, hier in Jeruzalem zal beginnen. In totaal zullen er drie deeltrajecten in Israël worden gereden. Prachtig!

En nu nog een blik op de titelpagina’s van de kranten van vandaag. Vandaag heeft iedereen het alleen maar over Avi Gabai, de nieuwe voorzitter van de Arbeidspartij. Eerst is hij een paar maanden geleden overgestapt van de Koelanoe-partij naar de Arbeidspartij, en het heeft ons allemaal verbaasd dat hij bij de laatste verkiezingsronde tot de nieuwe partijleider is gekozen. Later meer daarover.

De titelpagina’s van vandaag: het linkse Yediot Achronot: Ha'avoda shelo, De Arbeidspartij is van hem; het midden Ma’ariv: Hij veroverde de Arbeidspartij; en het rechtse Yisrael Hayom: De Arbeidspartij van Gabai

De zaak rond de aankoop van onderzeeërs uit Duitsland was ook het onderwerp van een krantenkop. Iets schijnt er daar niet helemaal goed gedaan te zijn. Er wordt weer gesproken van verdenkingen van corruptie. Enkele bij de zaak betrokken personen zijn door de politie gearresteerd om te worden verhoord. Daarna zijn ze onder huisarrest gesteld. Ook daarover later meer. Het woord corruptie zou moeten verdwijnen als het over politici gaat. Waarom laten zoveel mensen zich toch steeds weer door geld verblinden?

Nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.