Groeten uit Israël: Een kop ijskoffie om af te koelen

Monday, July 10, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Het wordt weer warmer, dat heb ik vanochtend vroeg al gemerkt. Ook vannacht was het allesbehalve koel. Bij ons in Modi’in bleef de thermometer op 25 graden staan. Vandaag zou het erg warm worden, er staat ons een nieuwe hittegolf te wachten, die tot donderdag zal duren. Dat betekent natuurlijk niet dat het daarna koel wordt, het zal alleen minder heet worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Bovengemiddeld heet in het binnenland en in de bergen; aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,395 meter onder de zeespiegel.

Eigenlijk ben ik al gewend geraakt aan de zomerse hitte. Het is immers niet nieuw voor mij, ik woon hier al 29 jaar. Vroeger, toen ik nog in Duitsland woonde, was dat anders. Alles boven de 25 graden was mij al te warm. Dat kwam misschien ook doordat er daar nog geen airco’s waren, en dat het er ook altijd erg zwoel was, zoals ook in Tel Aviv. Dan is de hitte niet leuk, tenzij je aan het strand bij het water zit. Hier in Jeruzalem kun je de hitte heel goed uithouden, je gaat er niet zo snel transpireren. Maar bij temperaturen van rond de 35 graden ben ik al blij dat ik op kantoor en thuis een airco heb.

Als ik in die hitte in de stad ben, koop ik graag een kop ijskoffie om af te koelen. Tot iets meer dan drie jaar geleden was dat duur, beneden de 15 shekel was er bijna niets te koop. Ook een kopje koffie zoals ik dat graag onderweg drink, kostte minstens 12 shekel. Dat was dus tot ongeveer drie jaar geleden. Toen veranderde de situatie dankzij een nieuwe keten genaamd Cofix. Ik meen dat ik u deze keten al eens op een van mijn wandelingen heb laten zien. Bij Cofix kosten alle producten, koffie, koek, ijskoffie en nog veel meer, slechts 5 shekel. Dat had een grote invloed op de andere, veel duurdere, koffieketens, die grote moeite hadden om hun prijzen te laten zakken. De geliefde coffeeshop-keten Aroma, die ik ook nu nog erg waardeer, verlaagde de prijs voor een klein kopje koffie toch nog tot 8 sjekel. En eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de koffie van Aroma me het beste smaakt.

Maar nu terug naar Cofix. Deze nieuwe keten was een groot succes. Eindelijk kon je je in de stad eens een kop koffie en een stuk koek veroorloven zonder daar veel over te hoeven nadenken. Korte tijd later opende een andere keten zijn eerste filialen. Het waren vroegere medewerkers van Cofix, die een eigen bedrijf hadden opgericht, en een keten met de erop lijkende naam Cofizz startten. Het concept was hetzelfde. Alles voor vijf sjekel.

Cofix en Cofizz. Koffie voor iedereen

Een half jaar geleden kwam er een dramatisch bericht. Cofix verhoogde zijn prijs. In plaats van 5 shekel zouden de producten nu 6 shekel gaan kosten. Eigenlijk helemaal niet zo erg; wat is nou een shekel? [Tegen de huidige koers is het € 0,248] Maar het kwam zelfs in de belangrijkste nieuwsberichten van alle tv-zenders. Cofix had immers bij de opening beloofd alle producten voor 5 shekel te verkopen. Maar na drie jaar had men daar zeker begrepen dat je voor vijf shekel op de duur niet kunt blijven bestaan. Ook de Israëlische consument 'slikte' de prijsverhoging, en de andere ketens volgden vanzelfsprekend ook.

Cofix in de krantenkoppen, nadat de prijzen met één sjekel waren verhoogd

Ik ga ook nu nog steeds graag naar Cofix of Cofizz. Beide ketens hadden aanvankelijk nog ruzie gemaakt, totdat de rechtbank besliste dat Cofizz geen rechten en ideeën had gejat. Tegenwoordig bestaan ze vreedzaam naast elkaar. Ook andere exploitanten hebben coffeeshops geopend met een soortgelijk concept. Op het centrale busstation hier in Jeruzalem is zelfs een winkel die nog steeds alles voor slechts vijf shekel verkoopt. Koffiedrinken is hier in Israël dus geen probleem meer. En wie liever goedkoop een hamburger wil eten, kan dat sinds enige tijd ook doen bij een keten genaamd Shmone (Hebreeuws voor ‘acht’). Daar kosten alle hamburgers en andere producten, zoals de naam al zegt, acht shekel. Dus is niet alles meer zo duur hier in Israël. Je kunt je nauwelijks meer voorstellen dat je vroeger voor een kop koffie en een stuk koek rond de 30 shekel moest betalen.

Dat ik vanmorgen over koffie en koek schrijf, wil natuurlijk niet zeggen dat er hier bij ons niets aan de hand is.
Vandaag kiest de Arbeidspartij zijn nieuwe partijvoorzitter. Dat wordt hetzij de vroegere voorzitter en voormalige minister van Defensie Amir Peretz, of het nieuwe partijlid Avi Gabai, die van de partij Koelanoe van minister van Financiën Moshe Kachlon was overgestapt naar de Arbeidspartij. Peretz en Gabai hadden de eerste verkiezingsronde met de beste resultaten afgesloten en staan nu in de eindverkiezing tegenover elkaar. Over het resultaat van de verkiezing zullen we u dan later informeren.

De afdeling voor kinderen met kanker in Jeruzalem lijkt een eindeloze geschiedenis te worden. Gisteren heeft het Hooggerechtshof beslist dat er geen nieuwe afdeling in het Sha'arei Zedekziekenhuis geopend zal worden. De ouders van de kinderen kondigden aan dat ze door zouden gaan met de strijd. Jammer dat men het niet eens is kunnen worden. Langzamerhand wordt deze crisis heel onaangenaam. Ik zie niet hoe je hier een oplossing zou moeten vinden die voor alle partijen acceptabel is.

Ook blijft men praten over de laatste beslissing van de UNESCO. Daarom heb ik vandaag als titelfoto een foto uit Hebron gekozen.

En nu wens ik u een prettige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Bij ons doen we ons best om het nieuwe nummer van ons blad deze week nog naar de drukker te sturen, zodat onze Duitse en Engelse lezers al gauw de uitgave voor augustus/september in de brievenbus zullen vinden. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.