Netanyahu noemt UNESCO-resolutie: 'waanidee'

Sunday, July 09, 2017 |  Redactie Israel Today
Het gebouw boven de Machpelagrot in Hebron (Foto: Miriam Alster/Flash90)

De Werelderfgoedcommissie van de UNESCO heeft vrijdag in Krakau, Polen, de Machpelagrot in Hebron, waar de aartsvaders Abraham, Isaak en Jakob zijn begraven, tot Palestijnse Werelderfgoed verklaard. 13 staten stemden voor, drie stemden tegen en zes onthielden zich van stemming.

Kort daarna publiceerde de Israëlische premier Netanyahu een video-boodschap over de beslissing, die hij 'weer een misleidende beslissing van de UNESCO' noemde. Verder zei hij:

'Deze keer hebben ze (UNESCO) besloten dat de Machpelagrot in Hebron een Palestijnse plaats is, wat betekent dat die niet Joods is, en dat hij in gevaar is. Geen Joodse plaats? Wie is daar begraven? Abraham, Isaak, Jakob, Sarah, Rebecca en Lea, onze voorvaderen en moeders! En deze plaats is in gevaar? Alleen op die plaatsen waar Israël aanwezig is, zoals in Hebron, wordt de vrije uitoefening van godsdienst voor iedereen gewaarborgd. In het Midden-Oosten worden in veel plaatsen moskeeën, kerken en synagogen gebombardeerd. Dat is op plaatsen waar Israël niet aanwezig is. We zullen de Machpelagrot in Hebron blijven beschermen, evenals de vrijheid van godsdienst en de waarheid.'

Na het besluit van de UNESCO in Krakau sprak de Israëlische UNESCO ambassadeur Carmel Shama Cohen de vergadering toe, en zorgde voor ophef toen tijdens zijn toespraak zijn mobiele telefoon onophoudelijk rinkelde.
Daarvóór 'feliciteerde' hij de UNESCO ermee, dat de burgemeester van Hebron te gast was, een terrorist die in 1980 betrokken was bij de moord op zes Israëli's.
En terwijl zijn mobiele telefoon steeds rinkelde, bood de Israëlische ambassadeur zijn excuses aan en zei dat hij het gesprek moest aannemen. Het zou een loodgieter zijn in zijn appartement in Parijs, waar hij een groot probleem had met zijn toilet. Hij moest de vergadering nu verlaten, omdat het probleem in zijn toilet veel belangrijker was dan de beslissing van de UNESCO. Het rinkelen van de mobiele telefoons was natuurlijk gepland.
Klik hier voor de video.

De Arabische ambassadeur verontschuldigt zich
Later werd gemeld dat de Israëlische ambassadeur een SMS-bericht ontving van een UNESCO-ambassadeur van een Arabisch land waarmee Israël geen diplomatieke betrekkingen heeft, zich verontschuldigde voor het feit dat hij vóór het besluit had gestemd, hoewel hij eerder had beloofd om tegen te stemmen. De reden zou zijn geweest dat de stemming niet zoals aangekondigd geheim was; dus hij had geen keus. Shama Cohen reageerde met de woorden: 'Ik begrijp het, mijn vriend, voor mij is het alsof u het had gedaan.'

Kabinetszitting geopend met het lezen van Genesis 23

Premier Benjamin Netanyahu opende de zondagse kabinetszitting met een lezing uit de Torah. Hij las uit Genesis hoofdstuk 23 vers 16, 19 en 20, waaruit blijkt dat Abraham de Machpelagrot in Hebron heeft gekocht:

Abraham luisterde naar Efron; en Abraham woog voor Efron het geld af waarover hij ten aanhoren van de Hethieten gesproken had: vierhonderd sikkel zilver, naar de gangbare waarde voor de koopman.
Daarna begroef Abraham zijn vrouw Sara in de grot op de akker van Machpela, tegenover Mamre – het tegenwoordige Hebron – in het land Kanaän. Zo ging de akker met de grot die daarop gelegen is als een eigen graf over van de Hethieten op Abraham.

Verdere vermindering van de bijdrage aan Verenigde Naties
Daarna kondigde hij, als reactie op de recente resolutie van de UNESCO, een verdere vermindering aan van de ledenbijdrage van Israël aan de Verenigde Naties ter grootte van een miljoen dollar. Het geld zou in plaats daarvan worden gebruikt voor de bouw van een museum over de geschiedenis van het Joodse volk in Kirjat Arba en Hebron.
Daarmee zal de bouw van het Kedem Centrum, dat historische en archeologische tentoonstellingen met betrekking tot de Stad van David in Jeruzalem zal presenteren, worden versneld. 'Dit zal een spectaculair gebouw met spectaculaire tentoonstellingen zijn, de hele wereld zal de waarheid zien,' zei Netanyahu.
Volgens The Times of Israel is dit al de vierde maal sinds december dat Israël zijn bijdrage aan de VN verlaagt. Die bedroeg $ 11,7 miljoen en is nu verminderd tot $ 1,7 miljoen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.