Groeten uit Israël: Stranden moeten openbaar blijven

Sunday, July 09, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het weekeinde is op de een of andere manier heel snel voorbij gegaan. Ik zit alweer in mijn goed geklimatiseerde kantoor, de nieuwe week begint. We hebben het weekeinde thuis doorgebracht. Deze twee dagen, waarbij het hele gezin bijeen is en waar je je niet met de problemen van alledag hoeft bezig te houden, hebben ons heel goed gedaan. Omdat het ook niet meer zo heet was, hebben we veel in onze tuin gezeten, waar we dan over allerlei zaken praten die ons momenteel bezighouden. Deze gesprekken in het gezin zijn heel belangrijk. Vaak vraag ik me af waarom je zo’n eind weg zou moeten reizen als je zo’n mooi uitzicht vanuit je tuin hebt. We hebben uitzicht op een park met palmbomen en daarachter een heuvel waar vaak koeien grazen. Toen mijn zoon een keer met vrienden op de Golanhoogvlakte was en daarvandaan een natuurfoto stuurde met grazende koeien erop, zond ik hem meteen een soortgelijke foto met de koeien op een groene heuvel voor ons huis. Het is heel belangrijk dat je je thuis prettig voelt. Maar dat hoeft niet te betekenen dat we niet ook graag eens een keertje wegrijden. Nu de kwallen van de stranden verdwenen zijn, kun je ook weer eens zonder zorgen naar het strand gaan. Maar deze week zal het weer erg heet worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met temperatuurstijging. In het binnenland en in de bergen bovengemiddeld warm, aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde twee centimeter gedaald en staat nu op 213,39 meter onder de zeespiegel.

Een grote kwal in Ashdod, slechts één van honderdduizenden die onze badpret hebben bedorven.

De kwallen die de afgelopen twee weken de stranden overheersten, zijn nu dus verdwenen. Dat las ik vanochtend in de krant. Daar las ik over een ander probleem dat op veel van Israëls publieke stranden speelt. Ik schrijf bewust 'publiek', om te benadrukken dat deze stranden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Deze stranden zijn publiek. Maar steeds weer denken sommigen daar anders over en gebruiken grote delen van de stranden voor privé-evenementen. Daar worden dan bijvoorbeeld bedrijfsuitjes georganiseerd, waar de speciaal daarvoor op het strand geplaatste 'attracties', zoals de massagehoekjes, de zithoekjes met zonneschermen of de opblaasbare speelplaatsen, alleen maar gebruikt mogen worden door medewerkers van dat bedrijf en hun kinderen. Tot grote teleurstelling van andere kinderen, die met hun ouders naar het strand waren gekomen. Dat gebeurde dit weekeinde aan het strand van Michmoret, zoals ik in de krant Yediot Achronot las. Gedeeltes van het strand worden gewoon ten behoeve van deze private evenementen afgesloten. Op een strand bij Ashkelon zijn zelfs bruiloften gevierd. Op een publiek strand. Hoewel dit verboden is, werken de organisatoren vaak gewoon samen met het regionale bestuur.

Privé evenement op het strand 'Dor' ten zuiden van Haifa. De Israëlische Grond Autoriteit eist van de organisatoren dat ze het strand ontruimen.

Het geld speelt hier weer een beslissende rol, geld verblindt. Misschien helpen tijdschriftartikelen als dit om tegen het misbruik van stranden op te treden. Het strand is er voor ons allemaal.

En wat speelt er vandaag zoal hier bij ons?
Vanochtend vroeg hebben de gehandicapten hun protesten voortgezet en snelweg 4 geblokkeerd. Er werden banden in brand gestoken. Ze eisen, zoals al eerder vermeld, een verhoging van hun maandelijkse uitkering. Die zou gelijkgetrokken moeten worden met het minimumloon. De door Premier Netanyahu aangekondigde stapsgewijze verhoging van de uitkering tot 4000 shekel wordt afgewezen, men eist een onmiddellijke verhoging. De voorgestelde oplossing zou slechts 20% van de gehandicapten helpen.

Ook de strijd om de afdeling voor kinderen met kanker is nog niet bijgelegd. Maar het Ministerie van Gezondheid lijkt bereid te zijn om aan de eisen van de artsen en de ouders van de kinderen tegemoet te komen en enkele artsen de mogelijkheid te bieden om voorlopig in het Sha'are Tzedekziekenhuis te kunnen werken. Aan deze strijd over de ruggen van de kinderen zou eindelijk een einde komen.

En dan hebben we natuurlijk die belachelijke beslissing van de UNESCO om Hebron en de grot van Machpela, waar de graven van de stamvaders liggen, als Palestijns werelderfgoed te beschouwen. Daarover elders in onze nieuwsberichten.

En nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.