Israël gelijk geven is niet gemakkelijk, vooral niet voor Arabieren

Friday, July 07, 2017 |  Aviel Schneider
Niet iedereen vindt het gemakkelijk om toe te geven dat een ander gelijk heeft. In het conflict tussen Israël en de Arabische landen is dat extra moeilijk. Al jaren wordt Israël verantwoordelijk gehouden voor al het leed en alle mogelijke misstanden onder de Palestijnse bevolking. Toch berichtten de Arabische media het afgelopen jaar steeds vaker dat de Palestijnen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leed.

Kinderen protesteren voor een UNRWA-School in Rafah in augustus 2014, nadat deze school bij een Israëlische luchtaanval getroffen werd, waarbij tien kinderen om het leven kwamen. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Het lijkt erop dat er een nieuwe gemeenschappelijke vijand aan de horizon verschijnt: Iran. Niet Israël ruïneert de Gazastrook, maar het door Iran gesteunde Hamas. Deze mentaliteitsverandering is misschien wel ingegeven door koele politieke berekening, maar het is wel een breuk met het verleden.

In de Palestijnse krant Al-Hadat gaf PA-politicus Nihad Abu Ghosh in zijn laatste column toe, dat het aantal Palestijnse christenen drastisch vermindert. Volgens Ghosh is dat niet vanwege de Israëlische bezettingsmacht, maar hij wijt dat aan de ‘IS-cultuur van de jihadisten onder de Palestijnse bevolking’. Abu Ghosh noemt daarbij expliciet de predikers in de Al-Aqsamoskee. Ze roepen op om Palestijnse christenen een hoofdelijke belasting op te leggen, en hen niet tegemoet te komen bij het vieren van de christelijke feestdagen. Abu Ghosh voorspelt dat steeds meer Palestijnse christenen zullen vertrekken als hun islamitische volksgenoten hen zo slecht behandelen. ‘Dat zal het pluralistische imago van het Palestijnse volk geen goed doen.’ Maar Palestijnse kerkleiders en Palestijnse organisaties zoals het Bethlehem Bible College, het Theologische Centrum Sabeel en zijn christelijke verzoeningsproject houden nog steeds de Israëlische bezettingsmacht verantwoordelijk voor het leed van de Palestijnse christenen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Waarom bent u nog geen abonnee ?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.