Indiase premier Narendra Modi bezocht Israël

vrijdag 7 juli 2017 |  Redactie Israel Today
De Indiase premier Modi neemt afscheid op de luchthaven (Video: Kobi Gideom/GPO)

De Indiase premier Modi is voor een driedaags bezoek in het Heilige Land geweest, waar hij zeer vriendschappelijk werd ontvangen door zijn collega Netanyahu. Daarbij bezocht Modi verscheidene bezienswaardigheden en industriële installaties, die zijn land wil importeren. Bij dit eerste bezoek van een Indiase regeringsleider aan Israël werd de vriendschap tussen de twee landen aanzienlijk versterkt

Na een rondvlucht per helikopter, waarbij Netanyahu de nauwe grenzen van zijn land liet zien, kon Modi zichzelf overtuigen van de moeilijke strategische situatie van Israël. Hij bezocht ook een militaire begraafplaats, waarop de Indiase soldaten begraven liggen die bij de bevrijding van Haifa in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld.

De twee regeringsleiders ondertekenden een aantal overeenkomsten voor economische samenwerking, o.a. een verdrag voor de bescherming van drinkwater. Omdat Israël regelmatig kampt met waterschaarste, is het uitgegroeid tot een wereldleider op dit gebied en kan het land India helpen om zijn eigen problemen met de waterhuishouding aan te pakken. Een bezoek aan een zeewater-ontziltingsinstallatie in Haifa stond ook op het programma van Modi. Bij deze bezichtiging kregen de twee heren op het strand van Haifa een mobiele ontziltingsinstallatie te zien, waarvan ze het resultaat ook proefden. (video).

De goede sfeer tussen Modi en Netanyahu, die hen bij alle activiteiten begeleidde, was duidelijk te merken. Het lijkt erop, dat hier een vriendschap is ontstaan die boven politieke en economische belangen uitstijgt.

Voor Israël is India met een bevolking van omstreeks een miljard mensen niet alleen een belangrijke handelspartner, maar het staat in de Israël-vijandige VN steeds vaker aan de kant van Israël.
Aan de andere kant heeft Israël ook India veel te bieden. Naast de oplossingen voor de waterproblematiek helpt Israël vooral militair en op het gebied van hightech. Een vriendschap van de twee landen en de staatsmannen is een grote winst voor beide partijen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.