Groeten uit Israël: Is Ha'aretz een anti-Joodse krant?

Friday, July 07, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Het is weer vrijdag, weekeinde. En zoals elke vrijdag ben ik ook vandaag thuis in Modi’in gebleven. De titelfoto van vandaag toont een deel van de stad vanuit de lucht. Op de achtergrond is snelweg 443 te zien, die naar Jeruzalem leidt. Iedere keer als naar huis kom, heb ik het gevoel dat ik een groene oase heb bereikt. Velen vinden dat Modi’in een saaie stad is, er gebeurt niets, je ziet er alleen maar woningen. Modi’in zou een 'slaapstad' zijn. Dat kan wel kloppen, de meeste inwoners werken hetzij in Jeruzalem, hetzij in Tel Aviv. Modi’in ligt precies in het midden. Als ik uit Jeruzalem kom, zoek ik de rust. Ik houd van veel parken en van de omliggende natuur.

Maar de stad groeit maar door. Een nieuw stadsdeel zal binnenkort worden opgeleverd, en een nieuw stadsdeel staat op het punt om gebouwd te worden. Er is momenteel zelfs een stadscentrum in aanbouw, waar ook winkels langs de weg zullen komen, en niet alleen in de speciale winkelcentra die je in elk stadsdeel hebt. Ik heb u al eens verteld dat Modi’in een geplande stad is. Inmiddels hebben we rond de 120.000 inwoners; toen we precies vijf jaar geleden hier kwamen wonen, waren het er rond de 89.000.

Wat het weer betreft, is het hier in Modi’in meestal warmer dan elders. Vaak is het in Jeruzalem een graad of vijf koeler dan hier bij ons. Daarginds hadden we nog niet eens airco. Hier in Modi’in is dat ondenkbaar. Niet dat het in Jeruzalem niet meer erg heet kan zijn, dat hebben we deze week immers kunnen voelen. Maar het is daar droger dan hier.

Zo, nu wordt het tijd voor het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt zonder temperatuur­verandering. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,37 meter onder de zeespiegel.
Vanaf zondag zullen de temperaturen weer omhoog klimmen, maar nu moeten we genieten van het aangename weer tijdens het weekeinde.

Gisteravond hebben we op de tv de openingsceremonie van de Maccabiah gezien. Het is echt net een kleine olympiade. Het was indrukwekkend om te zien hoe zoveel Joodse spelers uit 80 landen het stadion in Jeruzalem binnenmarcheerden, Ik vind de Maccabiah trouwens überhaupt iets heel bijzonders. Daarbij heb ik me flink geërgerd aan een artikel in de krant Ha’aretz. Daar noemde de auteur de Maccabiah een racistisch evenement, dat niet zou mogen plaatsvinden. Hij wond zich erover op dat er aan de Maccabiah alleen Joden mochten meedoen en dat bijvoorbeeld niet-Joodse Israëli's van deelname waren uitgesloten. Hij riep zelfs op om het evenement te boycotten. Ik snap niet wat hij wil. Snapt hij dan de betekenis van de Maccabiah niet? De Maccabiah is nu juist een Joodse evenement, het werd in het leven geroepen door de sportvereniging Maccabi. De eerste Maccabiah, in het buitenland Maccabiade genoemd, vond reeds in 1932 plaats in Tel Aviv. Er is trouwens ook een Europese Maccabiade, die telkens twee jaar na de Maccabiah plaatsvindt. De Maccabiah een racistisch evenement te noemen, is alleen maar zielig. Daarbij wordt slechts moedwillig naar een nieuwe reden gezocht om Israël als racistisch te bestempelen. Betreurenswaardig dat zoiets van een Israëlische krant komt. Maar we kennen 'Ha’aretz' immers al. Ik lees hem niet, hoewel hij, als je de politieke artikelen negeert, best een goede inhoud heeft. Maar ik begrijp die anti-Israëlische obsessie niet. Vaak kom je in winkelcentra stands van de krant tegen die je een abonnement aanbieden. 'Absoluut niet', is dan mijn antwoord.

Aan het eind van de openingsceremonie, die ook een huwelijk voor het oog van 30.000 toeschouwers omvatte, waarbij een Canadese deelnemer zijn vriendin ten huwelijk vroeg, werd het Hatikva, het volkslied, gezongen.

Met deze klanken wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.