Groeten uit Israël: Maccabiah, de Joodse Olympiade

Thursday, July 06, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers!

Mijn voettocht naar de redactie was vanmorgen vroeg eindelijk weer prettig. Er was weer frisse lucht en de hemel was bewolkt. Zo zou je de zomer kunnen uithouden, maar deze 'afkoeling' zal niet van lange duur zijn. Komend weekeinde zullen de temperaturen weer omhoog gaan.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een verdere temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,36 meter onder de zeespiegel.

Zoals u in het weerbericht kunt zien, wordt met ‘afkoeling’ niet bedoeld dat je weer een jas moet meenemen. Tegen de middag zal het ook aanhoudend warm worden, zoals dat nu eenmaal bij de zomer hoort. Maar deze warmte is uit te houden. In Tel Aviv is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Daar is het vanwege de luchtvochtigheid (hoe vaak zal ik u dat nog vertellen...) heel benauwd. Na een tijdje voel je je dan echt 'plakkerig', niet prettig. Alleen aan het strand, bij het water, is het goed uit te houden. Wij zijn al een hele tijd niet meer op het strand geweest, gek hè? Je woont amper 30 minuten van de Middellandse Zee vandaan en maakt daar geen gebruik van. Maar ja, ik ga ook niet elke dag naar de Oude Stad van Jeruzalem. Zo gaat dat als je hier woont. De omgeving wordt een vanzelfsprekendheid. Ook de Dode Zee is niet echt ver hier vandaan. Een reisje daar naartoe is ook de moeite waard, want de stranden zijn daar helemaal gerenoveerd. Maar de zomervakantie duurt nog wel even.

Het strand van Ein Bokek aan de Dode Zee

Wat de schoolvakanties betreft, vanochtend las ik in de krant dat men van plan is zeven vakantiedagen te schrappen. Met dit plan wil de regering tegemoetkomen aan de ouders van kleine kinderen van de groepen één tot drie en de kleuterklassen. Want voor hen is het vaak niet gemakkelijk om in die lange vakanties steeds tijd voor de kinderen te hebben. Want de ouders hebben niet zoveel vakantie. Ze hebben maar zo tussen de 12 en 26 vakantiedagen per jaar. Gedeeltes van dit programma zullen al het komende schooljaar gerealiseerd worden. Zo zullen bijvoorbeeld de vrije dagen na feestdagen zoals Pesach of Soekkot worden geschrapt. Daar heb ik wel begrip voor. De kinderen hebben echt wel lang genoeg vakantie. De vraag is alleen of de docenten mee zullen werken. Als compensatie zullen zij dan zeven vakantiedagen krijgen, die ze vrij kunnen kiezen; de scholen moeten dan maar invalkrachten zien te krijgen. Of dat komend jaar al gaat lukken?

Bij ons thuis hebben we daar nauwelijks meer mee te maken. Onze jongste zoon begint na de zomer aan zijn laatste twee schooljaren, en dan zijn we er doorheen. Wat zijn al die jaren toch snel voorbij gegaan.

Vanavond wordt de Maccabiah officieel geopend. Sinds enkele dagen kun je hier in Jeruzalem al veel groepen jonge sporters zien die door de stad rennen. Toen ik op de bus stond te wachten, zag ik een Italiaanse groep. Een dag later trof ik een groep jonge sportlui uit de VS. En ze zijn hier met een doel: vanavond wordt in het Teddystadion in Jeruzalem de Maccabiah 2017 geopend. De Maccabiah is een soort Joodse olympiade. 10.000 Joodse sporters en nog eens 22.000 fans uit 80 landen zullen vandaag bij de feestelijke opening aanwezig zijn. Enkele wedstrijden zijn reeds eergisteren begonnen.


De Pais-arena in Jeruzalem is in een ijshal veranderd, heel prettig bij de zomerse hitte. Duitsland is ook vertegenwoordigd, en stuurde voor het eerst zelfs een ijshockeyteam naar Israël.

Ook Nederland heeft een delegatie gestuurd, u ziet hen in onderstaande foto. Hun verrichtingen kunt u volgen op de facebookpagina MaccabiNL

Meer over de Maccabia later in onze berichtgeving.

Nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.