Herzog verliest verkiezing voorzitterschap Arbeidspartij

Wednesday, July 05, 2017 |  Redactie Israel Today
De huidige leider van de Arbeidspartij, Yitschak Herzog, heeft gisteren de verkiezing voor het voorzitterschap verloren. Van de zeven kandidaten kregen Amir Peretz en Avi Gabai de meeste stemmen.

Yitschak Herzog voor de verkiezingen (Foto: Miriam Alster-Flash90)

Herzog feliciteerde de twee kandidaten voor het partijvoorzitterschap en zei: 'De partijleden hebben besloten en ik aanvaard hun keuze.' Hij zei ook, dat hij op een latere moment bekend zou maken welke van de twee kandidaten, Peretz of Gabai, hij maandag steunt bij de verkiezingen. Voor de verkiezingen had Herzog zijn bezorgdheid geuit in het geval hij het partijvoorzitterschap zou verliezen. Het 'zionistische kamp' (de Arbeidspartij plus Tzipi Livni's partij Hatnuah) zou uit elkaar kunnen vallen en de Arbeidspartij breken.

Wie wordt de nieuwe voorzitter van de Arbeidspartij? Amir Peretz of Avi Gabai?

Amir Peretz (oud-voorzitter en voormalig minister van Defensie) bedankte zijn kiezers en sprak zijn vertrouwen uit over zijn kans om herkozen te worden als voorzitter van de Arbeidspartij. Hij had met 32,7% de meeste stemmen gekregen.
Zijn rivaal in de tweede ronde, Avi Gabai (voormalig directeur van telefoonmaatschappij Bezeq, voormalig minister van Milieu, en overgestapt van de partij Koelanoe), ontving ongeveer 27% van de stemmen.
Yitschak Herzog moest het doen met 16,7% van de stemmen en moet het partijvoorzitterschap nu opgeven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.