Groeten uit Israël: Het is te heet om buiten te spelen

Wednesday, July 05, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg voelde ik eindelijk weer eens een 'koel' briesje. Zoals aangekondigd, zijn de temperaturen weer iets gedaald. In Jeruzalem wordt vandaag 'slechts' 32 graden verwacht. Er zijn zelfs enkele wolken aan de hemel te zien. Morgen zou het nog een beetje koeler worden, maar alleen opdat de temperaturen dan op de shabbat weer omhoog kunnen gaan.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte teruggang van de temperaturen. Nog steeds erg warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,35 meter onder de zeespiegel.

De eerste dagen van de zomervakantie zijn bij ons relatief rustig verlopen. Juist nu met die hitte blijven mijn kinderen liever de hele dag thuis bij de airco. Pas tegen het begin van de avond, wanneer de zon niet meer zo fel is, gaat onze dochter met een van haar vriendinnen in het park wandelen, of ze gaan in het van airconditioning voorziene winkelcentrum flaneren. Onze zoon ontmoet af en toe zijn vrienden voor een spelletje voetbal of basketbal. Natuurlijk niet bij deze extreme hitte van de afgelopen dagen. Juist in onze wijk in Modi’in hebben we heel veel mogelijkheden om ons met sport bezig te houden. Een paar minuten lopen bij ons huis vandaan zijn verschillende sportgelegenheden met floodlight, zodat je er ook na zonsondergang kunt spelen. In warme landen zoals Israël is dat heel leuk. Behalve voetbal en basketbal kun je bij ons in de buurt ook op een van de drie tennisvelden spelen. Of je speelt een rondje beachvolleybal, ook daarvoor hebben we op twee locaties drie speelplaatsen. Daarbij komen dan nog het skate- en bikepark en verschillende fitnesstoestellen.

De 'sportotheek' in Modi’in

Al deze gelegenheden liggen in mooie parken met speelplekken, en binnenkort wordt er ook een nieuw winkelcentrum geopend. We hoeven dus helemaal niet ver te rijden om leuke dingen te doen. Daarom houd ik zo van onze wijk. We wonen er nu precies vijf jaar. Toen we destijds naar onze nieuwe woning verhuisden, was er nog niet eens een boom of een grasveld. Alles was nog helemaal nieuw. Niet te geloven wat er allemaal in deze vijf jaar is gebeurd. Ik verheug me elke dag op een nieuw thuiskomen.

Titelpagina’s van de dagbladen

Maar nu zit ik weer op onze redactie in Jeruzalem. Waarover schrijven vandaag de Israëlische media? Allereerst over de keuze van de nieuwe voorzitter van de Arbeidspartij, in Yediot Achronot (links) en Ma'ariv (midden). Ditmaal waren er meteen al vijf kandidaten. De afgelopen vier jaar was Yitzchak Herzog de meer of minder geslaagde voorzitter van de partij. Over het verkiezingsresultaat van gisteren leest u meer in een ander nieuwsbericht.
Een belangrijke kop, in Israel Hayom (rechts), gaat over het bezoek van de Indische premier Modi in Israël.
Daarbij komt dan nog een treurig bericht. Een jonge Israëlische legerofficier is tijdens een oefening om het leven gekomen door een kogel die per abuis met het geweer van een soldaat was afgeschoten. Een tragische en zinloze dood.

En nu wens ik u een prachtige en rustige woensdag. De week gaat echt heel snel. Binnenkort zal ook het nieuwe nummer van het blad Israel Today drukklaar zijn. Daar kunt u zich vast op verheugen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.