Europese artsenclub erkent: Jeruzalem is de hoofdstad

Tuesday, July 04, 2017 |  Yossi Aloni
Zelfs de Amerikaanse president Trump, waarvan velen hoopten dat hij zijn campagnebelofte zou houden, bracht geen cadeau mee voor de 50e verjaardag van de hereniging van Jeruzalem, maar liet weten de verplaatsing van zijn ambassade naar Jeruzalem uit te stellen. Maar waar de Israëlische diplomatie mislukte, hadden de Israëlische cardiologen meer succes.

Na vele jaren, waarin de European Society of Cardiology (ESC) had volgehouden dat Tel Aviv de hoofdstad van Israël is, werd dankzij de onvermoeibare strijd van de leider van de Israëlische cardiologenvereniging, een paar dagen geleden een officiële mededeling gepubliceerd, waarin wordt bevestigd dat de ESC nu Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël.

Deze erkenning van Jeruzalem zal op de volgende conferentie in Barcelona in augustus tot uitdrukking komen. Want daar wordt onder andere een 'Parade van Hoofdsteden' van de deelnemende landen gehouden, en de collegezalen zullen de namen van de Europese hoofdsteden dragen, waaronder Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. 30.000 mensen uit de hele wereld zullen aan de conferentie deelnemen.

Al heeft deze erkenning van de ESC alleen symbolische waarde, hij wordt wel begeleid door een officieel document dat door de Europese vereniging is ondertekend. De vereniging heeft zich zelfs verontschuldigd, omdat hij vele jaren Tel Aviv als de hoofdstad van Israël had vermeld.
De erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël kwam pas na een reeks van de klachtbrieven van de Israëlische cardiologenvereniging aan de leider van de ESC.

De voorzitter van de Israëlische vereniging, professor Ran Kornowski, zei na ontvangst van het document: 'We zijn blij dat we de status van Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, konden voorleggen aan de Europese vereniging en een jarenlang politiek onrecht, dat niet thuishoort in de wereld van de geneeskunde, evenmin in enig ander internationaal evenement, konden corrigeren.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.