'We vochten samen voor het leven van de agente'

Tuesday, July 04, 2017 |  Redactie Israel Today
Het volgende is het persoonlijk verslag van de Arabier Mohammed Abed al–Rachman, een senior paramedicus bij de ambulancedienst Magen David Adom (MDA), die vorige maand alles deed om het leven van agente Hadas Malka van de Grenspolitie te redden. Zij bezweek uiteindelijk aan haar verwondingen, nadat zij bij de Jeruzalemse Damascuspoort was neergestoken bij een terreuraanval van ISIS.

Een vredige vrijdagavond werd onderbroken door de stem van de alarmcentrale van de MDA die een steekpartij meldde bij de Nabloes Poort (of Damascuspoort) in Jeruzalem. Kort daarvoor hadden drie terroristen een patrouille van de Grenspolitie aangevallen. Een van de terroristen, die pas 18 was, begon de agente Hadas Malka te steken. Hij verwondde haar ernstig, maar Malka gaf niet op en vocht hard terug. Toen haar ploegmakkers door hadden wat er gebeurde, schoten ze de terrorist onmiddellijk dood en alarmeerden de MDA.

Mohammed Abed al-Rachman, een oudgediende paramedicus bij de Jeruzalemse post van de MDA, heeft al tientallen terreuraanslagen meegemaakt in zijn carrière, maar hij wist dat deze aanval anders was en ernstiger. 'Ik bemande een mobiele intensive care unit in [de wijk] Pisgat Ze'ev. Toen we op de Begin-kruising kwamen, een klein stukje rijden van de plek, kregen we een melding van de Jeruzalemse centrale van de MDA over een politieverzoek om een ambulance te sturen naar de Nabloespoort, nadat ze op beelden van bewakingscamera's een persoon zagen die een politieagent stak die op de grond lag. Aanvankelijk wisten we niet dat het om een vrouw ging. De chef Noam Tiram stuurde onmiddellijk een ambulance naar de plek. Vlak hierna werd het duidelijk dat het om een terreuraanval ging. Het leek er op dat de aanval nog gaande was en ik bood onmiddellijk aan om als eerste ambulance er op af te gaan, omdat ik heel dichtbij was.

We vertrokken onmiddellijk en hoorden van de centrale dat de aanval nog gaande was, maar dat het op het moment niet duidelijk was wat er precies aan de hand was. Aanvankelijk werd een gewone misdaad vermoed. Even later werd het duidelijk dat het om een terreuraanval ging. We kregen instructies om onze veiligheidsvesten aan te doen, ons bij de politie te voegen en om jeugdige MDA vrijwilligers op te dragen om binnen de ambulance te blijven. Ik meldde me bij de centrale en vernam dat ik de eerste zou zijn die op de plek zou arriveren en dat vijf andere ambulances onderweg waren.

Hadas bloedde en was bewusteloos
De ontmoeting met Hadas herinnerde Mohammed aan vroegere terreuraanvallen bij de Nabloespoort, waar hij ook slachtoffers in kritieke toestand behandelde. 'Toen ik op de plaats aankwam, zag ik een standaard-ambulance die meldde dat hij een patiënt in ernstige toestand naar het Hadassah Mount Scopus Ziekenhuis ging vervoeren. We besloten om bij elkaar te blijven bij de Nabloespoort, vlak bij de plek van de aanslag, en de vrouw naar onze mobiele intensive care ambulance te verplaatsen om haar medicijnen te geven en een geavanceerde levensreddende behandeling gedurende de rit. Toen ik de deur opende zag ik een agente van de Grenspolitie van 23 jaar die een kogelvrij vest aanhad. Ze was bewusteloos. Ik voerde een voorlopig onderzoek uit en merkte steekwonden in haar bovenlichaam op. Ze bloedde vreselijk. Na haar wonden grondig te hebben geïnspecteerd realiseerde ik me dat ik tegen de klok vocht en begon intensieve verzorging.”

Toen er berichten binnenkwamen dat er daar nog meer terroristen waren, werd je toen bang?
'Wanneer ik een patiënt binnenkrijg met dergelijk ernstige verwondingen, ben ik alleen met haar bezig en niet met de berichten. Ik hoorde de melding helemaal niet, dat er andere aanvallers waren, en het maakte me niet uit, omdat ik me verplicht voelde om Hadas te redden. Op dat moment telde alleen zij, ik voerde chirurgische procedures uit om de druk in haar borstholte te verminderen en behandelde haar andere verwondingen om bloedverlies te voorkomen.

Ik instrueerde mijn team om beademing te beginnen. We gingen hartmassage uitvoeren. Een andere vrijwilliger hield de wond in haar nek dicht in een poging om het bloeden te stoppen en ik knielde over haar heen om een buis te intuberen in haar luchtpijp terwijl ik een ader in haar nek opende om haar te hydrateren en te stabiliseren.

In maar zeven minuten waren we in staat om haar te voorzien van de best mogelijke voorbereidende medische behandeling, waaronder chirurgische behandeling, kunstmatige beademing, medicijnen en meer, terwijl we naar het ziekenhuis raceten.”

We hadden hoop dat ze het zou halen
Het team arriveerde met Hadas en ging onmiddellijk de operatiekamer in. De leden van het team van Mohammed hielpen de dokters, die vochten voor haar leven en haar tot het laatste moment behandelden. Er waren nauwelijks momenten van optimisme, toen we arriveerden en haar de operatiekamer in brachten. Het optimisme in het begin was voorbarig, want haar conditie verslechterde en werd kritiek.

'We gingen constant door met de hartmassage, we gaven haar meer bloedtransfusies en behandeling met medicijnen, maar moesten haar uiteindelijk dood verklaren, een uur nadat we in het ziekenhuis arriveerden. .We hadden gevochten voor haar leven, wij allemaal, het MDA-team en het Hadassah-team. Het moment dat we haar dood verklaarden was moeilijk voor ons allemaal.'

Mohammeds team bleef in het ziekenhuis tot Hadas' familie had vernomen dat ze was overleden. 'Pas nadat het incident voorbij was en we het ziekenhuis verlieten, hoorde ik op het nieuws dat het een aanslag was op twee plekken, door drie daders die hun slachtoffers staken en neerschoten. Toen pas vernamen we hoe ernstig het incident was geweest.'

Enkele dagen daarna vertelt Mohammed ons: 'Vaak komen we op plaatsen waar aanslagen nog bezig zijn en behandelen we patiënten in gevaarlijke situaties. Op die momenten handelen we met het gevoel dat we een missie hebben en heeft ons hart maar een doel - de patiënt redden. We denken niet aan wat er gaat gebeuren en niet over wat er met ons zou kunnen gebeuren. Elke keer wanneer we een terreuractie zien, gaan we er op af en stappen er in, terwijl de logica van andere mensen is: maak dat je weg komt. Maar dit zijn wij, en dat is wat wij weten en moeten doen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.