Zesdaagse Oorlog 5: Dag Een van de oorlog

Tuesday, July 04, 2017 |  Redactie Israel Today, Jerusalem U
In dit vijfde deel van de twaalfdelige mini-serie zien we voor welk groot gevaar Israël werkelijk stond. Nabij de grenzen stonden 200.000 Arabische soldaten, en Israël realiseerde zich wat er zou gebeuren. Wat Israël vervolgens deed, is een van de meest besproken acties in de geschiedenis van de oorlogsvoering geworden.

In de vroege ochtenduren van 5 juni 1967 lanceerde Israël een verrassende preventieve luchtaanval op Egyptische luchtmachtbases. Het Israëlische leger zette bijna elke gevechtsvliegtuig in om voor Israëls overleving te vechten. Als reactie op de voortdurende provocaties van Egypte stegen op twaalf na alle gevechtsvliegtuigen op, vlogen laag om ontdekking door de radar te vermijden, en namen volledige radiostilte in acht.
Ze bombardeerden de startbanen van elf Egyptische luchtmachtbases en maakten die onbruikbaar, en bombardeerden de vliegtuigen op de grond. In slechts vier uur vernielde Israël twee-derde van de hele Egyptische luchtmacht, de grootste in de Arabische wereld.

Israël deed vervolgens een definitief aanbod aan Jordanië: indien u buiten de oorlog blijft, zal Israël niet terugslaan - hoewel dat betekende dat de Tempelberg in Jeruzalem en andere Joodse heilige plaatsen onder Jordaanse controle zouden blijven. Maar Jordanië had desinformatie ontvangen van Egypte, over massale, succesvolle aanvallen binnen Israël, en Jordanië voegde zich bij de oorlog tegen Israël.

Duizenden mortieren kwamen neer op Joodse gebieden in Jeruzalem, ze troffen ook civiele doelen, waaronder het Hadassah ziekenhuis en de Mount Zion kerk. Jordanië beheerste de hooglanden van de Westelijke Jordaanoever, en kon gemakkelijk civiele doelen helemaal in Tel Aviv beschieten, en het voerde luchtaanvallen uit op de kuststeden Netanya en Kfar Saba.

Syrië en Irak voegden zich ook bij de oorlog, beschoten de olieraffinaderijen van Haifa en Joodse gemeenschappen in het lage gebied bij de door Syrië bestuurde Golanhoogten.
Als reactie heeft Israël de Jordaanse, Syrische en Iraakse luchtbases aangevallen. Omdat het leger zich moest verdelen in een oorlog op drie fronten - Egypte in het zuiden, Jordanië in het oosten en Syrië in het noorden - zou het snel duidelijk worden of het leger van Israël het zou houden of zou bezwijken.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.