Groeten uit Israël: Britney Spears zong – ondanks BDS

Tuesday, July 04, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is heet, zeer heet zelfs. De zomer heeft ons stevig te pakken, vanochtend vroeg stond de thermometer al op 30 graden. Gisteren werden op veel plaatsen in het land temperaturen van meer dan 40 graden bereikt. In het Jordaandal werd zelfs 46 graden gemeten. Maar vanaf morgen zou het dan weer wat koeler worden. Alles is immers relatief. Ik verheug me al op een 'koele' 32 graden. Want vandaag wordt het nog een keer echt heet.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder. Bovengemiddeld heet in het binnenland en in de bergen; aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 42 graden, aan de Dode Zee 43 graden, Eilat aan de Rode Zee 44 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,345 meter onder de zeespiegel.

Een optreden van de popzangeres Britney Spears, gisteravond in het Yarkonpark in Tel Aviv, trok meer dan 55.000 mensen die haar wilden zien en horen. Over de muzikale smaak kun je van mening verschillen, maar 55.000 toeschouwers is een indrukwekkend aantal. Ook zou ik Britney Spears willen prijzen dat zij – ondanks de hardnekkige pogingen van de BDS-beweging om internationale sterren buiten Israël te houden - toch hier bij ons is gekomen. Gisteravond heeft ze haar fans weer enthousiast gemaakt.

Britney Spears, gisteren in Tel Aviv

In de pers heeft Britney Spears vandaag weer zeer goede recensies gekregen voor haar optreden. Ze had alles gegeven, haar show en haar dansintermezzo’s waren indrukwekkend. Men kon zien dat ze kwam om te werken, om een goede show te bieden. Ook de organisatoren van de show werden geprezen, aldus de recensies.

In Tel Aviv was het niet alleen heet, maar ten gevolge van de hoge luchtvochtigheid ook zeer klam. Zo waren er in het park voor de toeschouwers stands gebouwd waar je gratis flessen water kon krijgen. Op de beeldschermen werden de fans ook opgeroepen om veel te drinken. En men mocht zelfs eigen waterflessen meenemen, wat normaliter om veiligheidsredenen verboden is.

De dag voor het concert bezocht Britney Spears de Klaagmuur in Jeruzalem.

Daarna was er eigenlijk nog een ontvangst bij premier Benjamin Netanyahu gepland. Daarvoor had hij zelf nog een paar kinderen uitgenodigd, die in behandeling zijn in het Hadassa-ziekenhuis, dat momenteel de krantenkoppen vult. Er was een gezamenlijk avondeten gepland. Maar helaas wachtten de kinderen samen met Netanyahu en zijn vrouw Sara tevergeefs op de popster. Er was een misverstand ontstaan, de ontmoeting zou niet officieel zijn overeengekomen, heette het achteraf volgens de organisatoren. Zodoende moesten de kinderen zich 'tevredenstellen' met een ontvangst door de Premier, wat ook weer niet alledaags is. Vervolgens nodigde Britney Spears de kinderen uit voor het concert, als compensatie voor hun vergeefse wachten.

En nu terug naar alledag. Ook vandaag wachten de kinderen met kanker samen met hun ouders op een oplossing voor de crisis met het Hadassa ziekenhuis. Vandaag werd de bemiddelingspoging tussen de partijen mislukt verklaard. Ik kan niet begrijpen hoe men een strijd over de ruggen van de kinderen kan uitvechten. Deze strijd moet worden beëindigd.

Een vader en zijn zieke zoon demonstreren voor de woning van de Minister van Volksgezondheid. 'Open voor mij Sha'are-Tzedeq', staat er op het bord. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu wens ik u een prettige dinsdag. Hier bij ons op de redactie zijn we alweer hard bezig met het werk voor het volgende nummer van ons blad Israel Today. Wat gaat de tijd toch snel. Binnenkort gaat het alweer naar de drukker. Hier op kantoor met airco is het heel prettig werken. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.