Hoe denken Israëli’s zelf over hun situatie?

Monday, July 03, 2017 |  Aviel Schneider
De kloof die dwars door de Israëlische samenleving loopt, is voor Israëli’s net zo beangstigend als de Arabische dreiging. De Israëlische kranten Yediot Ahronot en Israel Hayom hebben een onderzoek gedaan en een overzicht gemaakt om de huidige situatie te beoordelen. Want is Jeruzalem eigenlijk wel echt verenigd?

Bijna de helft van alle Israëli’s is bereid de Arabische wijk van Jeruzalem te laten schieten voor een verdrag met de Palestijnen. Slechts vier procent van de Israëli’s zou naar Judea of Samaria verhuizen als die gelegenheid zich voordeed. Vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog is de meerderheid van de Israëlische bevolking van mening dat vrede niet mogelijk is. Daarom pleitte men een tijdje terug voor een annexatie van de zogenaamd bezette gebieden. Slechts een kwart van de Israëlische bevolking heeft nog hoop op vrede met de Palestijnen.

Driekwart van de Israëli’s (Joden en Arabieren) gelooft niet dat vrede tussen Israëli’s en Palestijnen echt mogelijk is. Vierentachtig procent is tegen ieder verdrag met de Palestijnen. Zij zouden het liefst volledige soevereiniteit over Jeruzalem krijgen, inclusief de oude stad. Zevenenveertig procent houdt de Palestijnen verantwoordelijk voor het uitblijven van een akkoord. Eenenveertig procent geeft beide partijen de schuld. Negen procent houdt alleen Israël daarvoor verantwoordelijk.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.