Groeten uit Israël: Zo werkt onze OV-Chipkaart

Monday, July 03, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

'Vergeleken met vandaag was het gisteren koud', aldus de kop van een artikel in de krant Ma’ariv over het weer van vandaag. Dat het nog warmer is geworden, kon ik gisteravond al voelen. Om acht uur ’s avonds stond de temperatuur bij ons in Modi’in rond de 30 graden. Het is erg warm; hier bij ons in Jeruzalem zou het ook vandaag weer tot 37 graden worden. Gelukkig ben ik niet in Tel Aviv. Want daar zou de temperatuur duidelijk hoger worden dan gisteren. Er is 34 graden voorspeld, met een luchtvochtigheid van 65%. Dan gutst het zweet van je lijf. Hier in Jeruzalem hebben we het veel beter. De luchtvochtigheid is hier rond 25%. Het is heet, maar je transpireert niet. Wat ik niet begreep, was dat er gisteren een jongedame bij een temperatuur van 36% aan het joggen was. Zoiets moet je toch niet doen. Bij deze hitte moet je lichamelijke inspanning zoveel mogelijk vermijden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Sharav, hete woestijnwind. Zeer heet en droog in de meeste delen van het land, aan de kust drukkend warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 37 graden, Tel Aviv 34 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, aan de Dode Zee 43 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,345 meter onder de zeespiegel.

Na lange tijd heb ik weer een maandkaart gekocht voor de bus, want ook vandaag ben ik weer met de bus naar Jeruzalem gereden. Vroeger moest je die nog bij de chauffeur kopen, maar tegenwoordig kun je dat makkelijk thuis met je mobieltje doen. Hier in Israël gebruiken we daarvoor een zogenaamde Rav-Kav-kaart, een soort OV-chipkaart. Op deze kaart worden onze kaartjes opgeslagen. Je kunt de kaart ook opladen met een bepaald bedrag en daarmee ritten in het hele land betalen. Dat is heel gemakkelijk. Na een tijdje werden er bij ons in Modi’in automaten opgesteld waar je de Rav-Kav-kaart kunt opladen. Dat was al een enorme vooruitgang. Maar zoals u ongetwijfeld weet, is Israël een land dat gek is op technologie en graag nieuwe dingen uitprobeert. Sinds enige tijd is er een app voor je smartphone waarmee je je Rav-Kav-kaart kunt opladen. Dat gaat dan zo: Je opent de app. Vervolgens wordt je gevraagd de kaart tegen de achterkant van je smartphone te houden. De NFC-chip van de smartphone leest nu de gegevens van de kaart. Vervolgens kun je kiezen waarmee je de kaart wilt opladen.

Zo laden wij onze kaart op

Ik heb gisteren de maandkaart voor Jeruzalem en omgeving gekozen, die ook Modi’in omvat. Deze maandkaart kost net 299 shekel. Daarmee kun je in Modi’in en van Modi’in naar Jeruzalem rijden. In Jeruzalem kun je met de bus en met de tram rijden. Met de maandkaart voor Tel Aviv kun je ook de trein van Modi’in naar Tel Aviv nemen. Nadat ik dus de maandkaart voor Jeruzalem had gekozen, werd me gevraagd mijn creditcard, die ik vroeger al eens had aangeschaft (maar dat hoeft niet), met het invoeren van mijn pasnummer te bevestigen. Vervolgens moest ik de Rav-Kav-kaart weer tegen de achterkant van mijn smartphone houden, waardoor hij werd opgeladen met de maandkaart. Ik vind dat best indrukwekkend. Nu kan ik een hele maand lang zonder problemen en zonder contant geld tussen Modi’in en Jeruzalem heen en weer reizen. Als ik een keer geen zin heb om te lopen, kan ik de tram nemen. Scholieren reizen met de Rav-Kav-kaart overigens voor half geld. Als ik dus de kaart van mijn zoon met 50 sjekel oplaad, heeft hij daar een tegoed van 100 sjekel. Technologisch is alles dus perfect.

Wat nu nog ontbreekt, zijn betere verbindingen. Het gebeurt vaak dat ik, nadat ik in Modi’in ben aangekomen, een kwartier op de bus naar huis moet wachten. Ook ritten binnen Modi’in duren vaak veel te lang. Met de auto zou de rit maar 5 minuten duren, maar met de bus, die alle mogelijke omwegen rijdt, duurt het meer dan 20 minuten. En dan gebeurt het ook nog wel eens dat er een bus zomaar uitvalt. En dan zit je daar en moet je weer 30 minuten wachten, in de hoop dat de volgende bus ook werkelijk komt. Het is dus niet allemaal perfect, maar ik denk dat we op de goede weg zijn. Zeker is dat een rit met de bus veel goedkoper is dan die met de auto.

In het nieuws gaat het nog altijd over de strijd om de Klaagmuur, nadat de regering het inrichten van een ruimte voor het gemeenschappelijk gebed van Joden uit de reform- en de conservatieve gemeentes in de ijskast had gezet. Veel Joodse organisaties in Amerika zijn daar woedend over en dreigen hun giften voor Israël te staken. Het laatste woord hierover is nog niet gesproken. De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Enerzijds kan ook nu al elke Jood, en ook niet-Joodse mensen, bij de Klaagmuur bidden. Alleen moet men zich aan de regels houden en respect tonen. Anderzijds willen Joden uit conservatieve en reform-gemeenten, waarvan er in de VS heel veel zijn, overeenkomstig hun geloof samen aan de muur bidden. Ook dat kan ik begrijpen. Eerlijk gezegd zou niemand er hinder van ondervinden als men voor hen een plaats inricht waar ze vrij kunnen bidden wat ze willen. De vraag is nu of die bedreigingen om Israël niet langer te steunen, iets zullen uithalen, of zelfs het tegendeel bereiken. Hier houdt men er niet van om bedreigd te worden. We zullen wel zien hoe het verder gaat.

Conservatieve en Reform-Joden demonstreren hier voor de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dan hebben we hier nog de crisis over de afdeling voor kinderen met kanker in het Hadassa-ziekenhuis (zie artikel). Men is het nog steeds niet eens geworden over een oplossing Gisteren hebben de artsen die hun baan in het Hadassa-ziekenhuis hadden opgezegd, weer een nieuw voorstel afgewezen. Men wil maar één oplossing, men wil dat de afdeling voor kinderen met kanker in het Sha'are-Zedekziekenhuis weer opengaat. Wie het meeste te lijden hebben, zijn de zieke kinderen, die er alleen maar op wachten om weer behandeld te worden door de artsen die zij al jaren kennen en die ze vertrouwen. De opstelling aan beide zijden is uiterst verhard en dat is niet goed. Deze crisis moet worden beëindigd. Voor het welzijn van de kinderen.

En nu wens ik u een prachtige en rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.