Groeten uit Israël: Ecologische ramp bij Dimona

Sunday, July 02, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg werd me duidelijk hoezeer ik de winter en de regen mis. Vannacht is het weliswaar 'afgekoeld', als je dat tenminste zo mag noemen bij minimum­temperaturen van 26 graden. Maar reeds onderweg naar de redactie om even na 7 uur vanochtend was het streepje van 30 graden al bereikt. Een extreme hittegolf zou vandaag beginnen en op zijn minst tot woensdag duren. Geef mij maar de winter!

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging. Het zou heel heet worden, en aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 37 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 44 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,34 meter onder de zeespiegel.

Ook afgelopen weekeinde was het bij ons in Modi’in al zeer heet met temperaturen rond 35 graden. We hebben dan ook het grootste deel van de tijd in de woning doorgebracht. De airco’s draaien op volle toeren (aan de stroomrekening zal ik voorlopig maar niet denken). Pas tegen het begin van de avond zijn we even naar de tuin gegaan, waar het toen heel aangenaam was.

Vrijdag was er in de woestijn van Judea een ecologische ramp. Gevaarlijke zuren waren vanuit een chemische fabriek ten oosten van Dimona in de (droge) rivier Ashalim gestroomd na een breuk in een reservoir. Een enorme hoeveelheid zuur naderde de snelweg 90 bij de Dode Zee, op weg naar de rivier, en heeft daar nu alle levende dieren in gevaar gebracht. Eerst werd de weg korte tijd afgesloten, want die zuren zijn niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen gevaarlijk. De milieubeschermingsdienst doet zijn best om wandelaars van het getroffen vandaan te houden. Op sommige plaatsen had de waterstroom met het gif een hoogte tot wel vier meter bereikt.

De vergiftigde rivier Ashalim

De omvang van de ecologische schade is nog niet duidelijk. Een veelheid aan dieren kan getroffen worden, niet alleen door het vergiftigde water, maar ook doordat de planten die met het gif in aanraking komen, vernietigd worden. Israël is een erg klein land, daar zijn ongevallen als deze extra tragisch. In de woestijn leven veel dieren, vooral de Ashalim-wadi bevat een bijzonder ecologisch systeem. De bomen die daar groeien leveren voedsel voor de daar levende gazellen, ze geven bloesems, vruchten en ook schaduw. De vogels bouwen er hun nesten. De verantwoordelijken van de chemische fabriek worden nu door de milieudienst ondervraagd. Het is ook mogelijk dat dit ernstige ongeval tot juridische maatregelen gaat leiden. Ik kan alleen maar hopen dat de natuur zich weer snel herstelt nadat het giftige water is weggepompt.

De nieuwe dag is nog maar nauwelijks begonnen of aan het strand van Bat-Yam is helaas alweer een man van rond de 70 verdronken. Hoewel er op het strand een strandwacht aanwezig is, kon het leven van de man niet worden gered. Aan het strand van Tel Aviv kon een 86-jarige vrouw worden gered, maar zij verkeert wel in een kritische toestand. Wat kun je daar nou van zeggen, je mag de zee nooit onderschatten. Ik heb mijn kinderen, toen we met hen naar het strand gingen, nooit alleen gelaten, ze nooit uit het oog verloren, en altijd weer gezegd dat ze niet te ver van het strand vandaan mochten gaan. Het is al erg genoeg dat er elk jaar weer dergelijke tragische ongevallen plaatsvinden.

De komende dagen zullen bijzonder heet zijn. Op de radio worden we eraan herinnerd dat je nooit iemand in een afgesloten auto mag achterlaten. Ook dat is helaas een probleem dat ik zelf niet kan begrijpen. Hoe kun je nou vergeten je kind uit de auto te halen? Ook zijn er ouders die alleen maar snel even iets bij de kiosk willen kopen en hun kleine kind in de auto laten. De auto is juist op dergelijke dagen een dodelijke valstrik. Ik hoop dat we deze hittegolf goed zullen doorkomen. Je moet veel drinken om je hoofd helder te houden.

Ik wens u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.