De Israëlische landbouw, van sinaasappels tot druppelirrigatie

Friday, June 30, 2017 |  Aviel Schneider
Duizenden jaren lang stond de landstrook tussen de Jordaan en de Middellandse Zee bekend om zijn landbouw. Toen steeds meer Joden terugkeerden naar Israël begon de landbouw weer op gang te komen. Er werden weer akkers omgeploegd. De woestenij werd weer groen.

Enorme kassen staan in Ein Yahav in de Judese woestijn. (Foto: Nati Shohat/Flash90).

Er ontstonden honderden kibboetsiem en mosjaviem. De eerste pioniers bewerkten de grond met eenvoudige middelen. Herinnert u zich nog de Jaffa-sinaasappel? Tegenwoordig werkt nog slechts een op de honderd Israëli’s in de landbouw. Maar vijftien procent van de oppervlakte van Israël bestaat nog steeds uit landbouwgrond, alles bij elkaar 340.000 hectare.

Na twee generaties en een forse bevolkingsgroei, verbeterd waterbeheer en technische ontwikkelingen, werd de klassieke landbouw steeds meer naar de achtergrond verdrongen. De agrarische sector levert op financieel gebied niet veel meer op. Toch is nog steeds negentig procent van het fruit en de groente dat je koopt op de Israëlische markt van eigen bodem. Maar het grootste deel van de oogst is voor de export.

Op het gebied van het ontzilten van zeewater en rioolwaterzuivering heeft Israël meer ervaring dan welk ander land ook. Daar is een bloeiende industrie uit ontstaan. Omdat Israël omringd is door vijanden, werd het land gedwongen creatieve oplossingen te vinden en ook de woestijn te ontginnen. Israël exporteert zijn watertechnologie over de hele wereld.

Netafim is het pioniersbedrijf dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw de druppelirrigatie heeft uitgevonden. Op dit moment is de Israëlische druppelirrigatie onmisbaar voor het voeden van zeker een miljard mensen op aarde, ook in Arabische landen profiteert men van deze technologie.

Dit artikel verscheen met tal van illustraties in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Wanneer wordt u abonnee?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.