Groeten uit Israël: 'Mamma, ik verveel me'

Friday, June 30, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Het is zomer. Vandaag hebben de leerlingen van de basisscholen en de kleuterklassen hun laatste schooldag. De zomervakantie begint. Vanaf morgen moeten veel ouders in Israël zich achter de oren krabben hoe ze de komende twee maanden zodanig zullen invullen, zodat het voor de kinderen niet saai wordt. Dat mag misschien wat negatief klinken, maar zo bedoel ik het niet. Natuurlijk is de zomervakantie een prachtige tijd. Velen vliegen naar het buitenland, of vieren vakantie hier in de hotels van Eilat aan de Dode Zee of aan het Meer van Galilea. Maar niet iedereen kan zich dat permitteren. Niet iedereen krijgt vakantie van zijn werk. En dan is het niet altijd makkelijk om de vakantiedagen van de kinderen in te vullen.

Gisteren zag ik op internet een grappige videoclip, waarin de zinnen werden gepresenteerd die ouders de komende twee maanden vast heel vaak van hun kinderen te horen zullen krijgen. Dat waren zinnen zoals: 'Wanneer gaan we naar het strand?' – 'Vandaag komen er een paar vriendjes slapen, het zijn er maar 2, 3, 4 of 5!' – 'Kunnen we pizza bestellen?' – 'Wat doen we vandaag?' – 'Laat me morgen maar uitslapen!' – 'Waar vliegen we naar toe?' – 'Waarom vliegt Daniël naar Thailand en blijven wij thuis?' – 'Ik heb 100 sjekel nodig!' – 'Wat eten we vandaag?' – 'Kom, mama, we gaan boodschappen doen!' – 'Ik wil ook vliegen!' – 'Ik verveel me!'

Wij hebben het geluk dat onze kinderen al groot zijn en heel goed weten hoe ze hun tijd kunnen gebruiken. Maar uiteraard zullen we ook veel samen gaan doen. De stad Jeruzalem heeft zich al op de zomer­maanden voorbereid. In de Ben-Jehoeda­straat staat sinds gisteren een enorme radio, die u op de foto van vandaag hierboven kunt zien. De radio laat nostalgische muziek uit de jaren ’70 en ’80 horen. Daar vlakbij in de Hillelstraat is een openlucht­bioscoop opgesteld die volledig op zonne-energie draait. Daar zullen elke avond films worden getoond. En dat helemaal gratis.

De 'zonnebioscoop' in de Hillelstraat zal elke avond films vertonen.

Eveneens in de Hillelstraat is een houten toneel opgebouwd. Op het toneel staan stoelen. Iedere stoel staat voor een musicus van een klassiek kamerorkest. Alleen de musici ontbreken. En wat is nou de clou? Als er iemand op een van de steken gaat zitten, dan klinkt de muziek van een van de instrumenten. Hoe meer mensen op de stoelen gaan zitten, des te meer instrumenten van het orkest je kunt horen, net zolang tot je een muziekstuk van het hele orkest kunt horen. Een heel leuk idee, dat ik de komende week eens van dichtbij ga bekijken. U kunt me dan weer eens vergezellen.

Om te zorgen dat het deze zomer in Jeruzalem niet te heet wordt, komen ook de mooie parasols weer in de binnenstad terug. Tegen de 1000 parasols zullen zorgen voor een aangename schaduw in de Salomostraat. Want deze zomer zal wel weer een erg hete worden. De volgende hittegolf staat al voor de deur. Vandaag zou het „slechts” 32 graden worden.

Parasols zullen ook deze zomer weer voor schaduw zorgen. (Foto: Dov Eilon)

En nu ben ik u nog het weer voor vandaag in Israël verschuldigd: Helder, met een lichte temperatuurstijging, vooral in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 213,33 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettig en rustig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.