De lege pagina's van de Palestijnse geschiedenis

Thursday, June 29, 2017 |  Tsvi Sadan
De titel van het nieuwe boek van de Israëlische auteur Assaf A. Voll, 'A History of the Palestinian People: From Ancient Times to the Modern Era' (Een geschiedenis van het Palestijnse volk: van vroege tijden tot de moderne tijd), kwam al snel op de bestsellerlijst van Amazon, maar je zult het er niet meer vinden.

'De grap heeft zijn beloop gehad,' vertelde Voll tegen Israel Today, nadat Amazon het boek verwijderde, slechts twee dagen nadat het werd gepubliceerd. Een kopie van de brief van Amazon die Voll ons stuurde, vermeldt de reden voor het verwijderen van het boek: 'We hebben geconstateerd dat uw boek(en) leidt tot een teleurstellende klantenervaring.' Waarschijnlijk omdat het boek 131 blanco pagina's bevat.

Voll beschouwt het besluit van Amazon als dom, nadat de online-uitgever er in eerste instantie mee had ingestemd om het boek te produceren en te verspreiden, waarbij hij alleen maar watermerken moest toevoegen. De enige andere tekst die in het boek voorkomt is een citaat van het 'Seinfeld' karakter George Costanza: 'Vergeet niet, het is geen leugen als je het gelooft.'

Voll, een voormalig leraar in de Joodse Geschiedenis aan de Universiteit van Haifa, en momenteel creatief manager bij een reclamebureau, legde Israel Today uit dat hij het idee van een leeg boek over de Palestijnse geschiedenis kreeg na een ontmoeting in Italië. Terwijl hij daar was, hoorde hij iemand grappen, dat het kortste boek ter wereld over de Italiaanse moed moet gaan. Vorige maart publiceerde Amazon een ander soortgelijk boek genaamd Reasons to Vote for Democrats (Redenen om op Democraten te stemmen), dat ook snel de bestsellerlijst haalde voordat het even snel werd verwijderd.

Het lege boek, zegt Voll, is een uitdaging in plaats van een belediging. Mensen zijn van harte welkom om een ​​hoofdstuk bij te dragen aan de nog steeds lege pagina's van de Palestijnse geschiedenis, op voorwaarde dat het voldoende en betrouwbare bronnen bevat.

Gevraagd wat hij voor reacties heeft ontvangen, vertelde Voll ons dat behalve een zeer geërgerde Harvard professor, de meeste reacties eigenlijk nogal positief waren. Het was niet verrassend dat de stunt een snel verspreidende sensatie was in Israël, waar Voll uitgenodigd werd om te spreken in televisie- en radioprogramma's. En de commotie rondom het boek, dat nog steeds onder zijn Hebreeuwse titel beschikbaar is, is verre van voorbij. Voll had nooit verwacht dat zijn streek zo wijdverspreid zou zijn, maar nu ziet hij dat 'het verhaal nog helemaal niet voorbij is.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.