Groeten uit Israël: Openbaar vervoer is veel prettiger

Thursday, June 29, 2017 |  Dov Eilon

Dat ik een temperatuur van 30 graden als aangenaam zou ervaren, had ik een paar wegen geleden niet verwacht. Mijn wandeling van gisteren naar het busstation was bepaald aangenaam. Alles is nou eenmaal relatief. De komende week zal ik de 30 graden die ook vandaag bereikt zullen worden, erg missen. Want vanaf zondag zal er dan een 'echte' hittegolf op ons afkomen.

Maar hier is eerst het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,32 meter onder de zeespiegel.

De afgelopen dagen ben ik weer met de bus van huis naar Jeruzalem gereisd. Omdat het nu zomervakantie is, wilde ik de bus weer een kans geven. En hij heeft me niet teleurgesteld. Doordat er tijdens de vakantie duidelijk minder auto’s onderweg zijn, ben ik er met de bus net zo snel als met de auto. Vooral op de terugweg gaat het veel sneller dan anders. Maar dat kan komen doordat sinds enige tijd alle drie de rijstroken van autosnelweg 1 open zijn. Zo was ik gisteren na een busrit van 30 minuten thuis. De busrit is veel goedkoper dan met de auto, en veel prettiger. Ik kan achterover leunen en me ontspannen, in plaats van me op het wegverkeer te moeten concentreren. Ik zal deze zomer voornamelijk met de bus reizen en de auto alleen gebruiken als het niet anders kan.

Tel Aviv staat bekend als de stad die nooit slaapt. Komende nacht wordt daar weer de zogenaamde Witte Nacht van Tel Aviv gevierd. In zo’n nacht gebeurt er heel veel. Veel musea zijn open, op veel straten zijn concerten, openluchttheater en straatfeestjes. Afgelopen jaar hebben niet minder dan 500.000 mensen de Witte Nacht van Tel Aviv gevierd.

De Witte Nacht in Tel Aviv van vorig jaar

De Witte Nacht wordt in Tel Aviv sinds 2003 gevierd, toen de UNESCO de stad de status van Werelderfgoed verleende. In Tel Aviv staan meer dan 4000 huizen die in de jaren ’30 in Bauhaus-stijl zijn gebouwd door Duitse architecten die naar Israël waren geëmigreerd. Daarom wordt Tel Aviv ook wel de 'Witte Stad' genoemd.

De feesten van de Witte Nacht begonnen gisteravond al met het zogenaamde Diner en blanc (Diner in het wit, zie foto boven). Ik moet toegeven dat dat voor mij nieuw was. Bij dit Diner en blanc gaat het om een zogenaamd sociaal diner, met veel in het wit geklede deelnemers, dat via netwerken van vrienden en kennissen wordt georganiseerd. Pas kort voor het begin van de avond wordt de plaats bekendgemaakt waar het Diner en blanc plaats gaat vinden. Dit gebruik is in 1988 in Parijs ontstaan en is vervolgens door veel steden in de wereld overgenomen, zo ook in Tel Aviv. De locatie van het Diner en blanc van gisteren werd pas een uur van tevoren op internet bekend gemaakt. Op de foto kunt u gemakkelijk zien waar het plaatsvond. Mocht iemand van de lezers net in Tel Aviv zijn, blijft u dan wakker en viert u de Wittte Nacht mee met de stad.

Een mogelijke vervroegde vrijlating van de vroegere premier Ehud Olmert uit de gevangenis is vanmorgen hier in Israël actueel: Hij was destijds wegens corruptie veroordeeld tot 27 maanden gevangenis. Nu heeft hij verzocht de tijd met één-derde te verkorten, wat zou betekenen dat hij zondag al vrij zou komen. Ik vind dat men hem dat moet gunnen. Het zou zinloos zijn hem nog langer in de gevangenis te houden.

De strijd om de afdeling voor kinderen met kanker in het Hadassaziekenhuis is vanmorgen nog steeds in het nieuws. De ouders hebben hun hongerstaking voorlopig onderbroken om de bemiddelingspogingen een kans te geven Een betere oplossing is helaas nog niet in zicht.

En verder kwam er op de Golanhoogvlakte opnieuw een mortiergranaat vanuit Syrië neer. Ik ben benieuwd hoe het daar verder zal gaan.

U ziet dat het bij ons nooit saai is. Later komen dan nog onze dagelijks actuele berichten. Ik wens u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.