Knesset-voorzitter sprak voor het Russische parlement

Wednesday, June 28, 2017 |  Redactie Israel Today
De voorzitter van de Knesset en voormalig Minister van Immigratie en Absorbtie, Yuli Edelstein, brengt op dit moment een bezoek aan Moskou. Hij heeft vanochtend als eerste Israëlische politicus ooit een toespraak gehouden tot het Russische parlement.

Yuli Edelstein (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

Doel van het driedaagse bezoek van een delegatie van de Knesset is het verder ontwikkelen van goede relaties tussen de landen, vooral van de goede banden die tussen de Knesset en het Russische parlement zijn ontwikkeld.
Bijna precies 30 jaar geleden, in juli 1987, werd Yuli Edelstein vrijgelaten uit Russisch gevangenschap. Nu keert hij terug naar de plaats waar hij in 1984 werd gearresteerd, alleen maar omdat hij Hebreeuwse les gaf en vroeg om emigratie naar Israël.

Knesset-voorzitter Yuli Edelstein voor het Russische parlement

In zijn in het Hebreeuws en Russisch gehouden toespraak tot het Russische parlement zei Edelstein onder meer: 'Drieëndertig jaar geleden werd ik gearresteerd, hier in Moskou, door de regering van de Sovjet-Unie, alleen omdat ik Hebreeuws onderwees. Pas na negen jaar waarin ik als emigratie-weigeraar gold, waaronder drie jaar in de gevangenis met dwangarbeid, kon ik ook onze vader Abraham volgen.
Precies dertig jaar geleden immigreerde ik naar Israël, daar waar de Joodse staat weer werd opgebouwd. Daar gebeurde het wonder van de herleving van mijn volk en de herleving van de Hebreeuwse taal, de heilige taal, die 2000 jaar een dode taal was geweest. Vandaag sta ik voor u als voorzitter van de Israëlische Knesset, en ik begroet u in dezelfde taal, waarvoor ik toen werd gearresteerd, ik begroet u met de oude Joodse groet: "Shalom Aleichem", vrede zij jullie.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.