Groeten uit Israël: Demonstratie van kankerpatiënten

Wednesday, June 28, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is iets 'koeler' geworden. In Jeruzalem wordt vandaag 'slechts' 31 graden verwacht, verfrissend is dat niet. Maar ik ben blij dat ik niet in Tel Aviv zit. Daar is het wel iets koeler, maar met een luchtvochtigheid van 70% is het daar alles behalve aangenaam.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurdaling. Verder bovengemiddeld warm en droog in het binnenland en in de bergen. Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,315 meter onder de zeespiegel.

In de stad vonden twee demonstraties plaats.
In de strijd om de afdeling hematologie en oncologie voor kinderen met kanker in het Hadassah­ziekenhuis heeft men nog steeds geen oplossing gevonden, in tegendeel zelfs. Dit pijnlijke onderwerp heeft zich ontwikkeld tot een van de zwaarste crisissen in het Israëlische gezondheids­stelsel. Enkele ouders van kinderen met kanker, die tot nog toe in het Hadassah­ziekenhuis werden behandeld en die na het ingaan van het ontslag van de artsen geen behandeling meer krijgen, zijn drie dagen geleden met een hongerstaking begonnen. Zij eisen het oprichten van een afdeling hematologie en oncologie in het Sha'are Tzedek ziekenhuis.
Gisteren zou het hooggerechtshof een beslissing nemen, maar de ouders werden teleurgesteld. Het hof besloot een bemiddelingsprocedure in te stellen. Er ontstonden opgewonden scenes in het gerechtsgebouw. Kinderen huilden, want zij willen gewoon terug naar hun artsen. De artsen hadden onenigheid met de leiding van het Hadassa-ziekenhuis, en daarom gelooft niemand dat ze daarheen zullen terugkeren. De ouders schijnen heel vastberaden te zijn. Ik ben heel benieuwd hoe het nu verder moet gaan. Ik hoop dat men het ondanks alles snel eens zal worden.

De ouders en hun zieke kinderen demonstreerden gisteren ook voor de toegang naar Jeruzalem.

In de namiddag begon toen nog een demonstratie; ditmaal waren het weer de gehandicapten die een verhoging van de maandelijks steun eisen. Weliswaar had de regering besloten de maandelijkse betaling stapsgewijs naar 4000 shekel te verhogen, doch niet voor iedereen, maar alleen voor de zware gevallen. Daarmee was men niet tevreden, de gehandicapten verzamelden zich voor de ambtswoning van premier Netanyahu. De demonstratie werd voor een deel heel emotioneel, en het begon erop te lijken dat men de controle zou verliezen. Enkele gehandicapten dreigden zichzelf in brand te steken, omdat ze geen toekomst meer zien in hun huidige situatie. Ook een pop in een rolstoel werd symbolisch in brand gestoken, het was een droevig gezicht.

Demonstratie van invaliden, gisteren in Jeruzalem

En alsof men daarmee al niet genoeg problemen had, kwam er later nog een bericht van een verkeersongeval op autoweg 60 ten zuiden van Ofra in Samaria. Een volle Arabische minibus was met hoge snelheid op de rijbaan voor de tegenliggers geraakt en frontaal op een bus gebotst. In totaal zeven mensen, allemaal inzittende van de minibus, kwamen daarbij om het leven, een moeder met zes van haar kinderen. Dat is gewoon verschrikkelijk. De minibus reed met een veel te hoge snelheid. Op de radio hoorde ik vanochtend een bericht dat een familielid van de slachtoffers de Palestijnse Autoriteit mede van het ongeval beschuldigde. Er zou gewoon niets gedaan worden voor de verkeersveiligheid. In plaats daarvan is men alleen maar met politiek bezig. Sinds begin dit jaar zijn op de wegen in Israël al 188 mensen om het leven gekomen.

Het ongeval gisteren bij Ofra, een heel gezin is weggevaagd.

Hopend op een tijd met verheugender nieuws, wens ik u nu een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.