Gesprekken met Hamas over gevangenenruil?

Tuesday, June 27, 2017 |  Redactie Israel Today,
De publieke tv-zender KAN meldde gisteren in zijn nieuwsberichten, dat de afgelopen twee weken zeer intense besprekingen tussen Israël en Hamas zijn gevoerd. Het zou over de teruggave van de lichamen van Israëlische soldaten zijn gegaan en over in de Gazastrook vastgehouden Israëlische burgers.

De gesprekken werden gehouden met bemiddeling door een derde partij. Van de Israëlische kant werd het bericht niet bevestigd.
Volgens het bericht werden de besprekingen intensiever nadat de nieuwe Hamas-leider Yahya al-Sinwar uit Egypte was teruggekeerd.

In Egypte zou al-Sinwar hebben gesproken met vooraanstaande leden van de Egyptische regering en met Mohammad Dachlan, een Fatach-lid en tegenstander van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Dachlan was indertijd betrokken bij de onderhandelingen over de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit.

Hamas heeft de lichamen in handen van twee in de laatste Gaza-oorlog gevallen soldaten, Hadar Goldin en Oron Sha'ul, evenals twee Israëlische burgers, Avra ​​Mangisto en Hisham al-Sayed, die indertijd om onbekende reden en uit eigen wil de grens met Gaza waren overgestoken. Tot nu toe had Hamas steeds geweigerd om een ​​teken van leven van het tweetal te geven.

Yahya al-Sinwar is een paar maanden geleden gekozen als de nieuwe leider van Hamas. Tot nu toe was hij niet bereid om te onderhandelen, voordat de bij de vrijlating van Gilad Shalit vrijgelaten maar later weer arresteerde Hamas-leden weer worden vrijgelaten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.