Video Zesdaagse Oorlog 4: Een onvermijdelijke oorlog

Tuesday, June 27, 2017 |  Redactie Israel Today, Jerusalem U
In dit vierde deel van de serie ervaren we de vrees van de Israëli's bij hun voorbereiding op een onvermijdelijke oorlog. Tegenover het Israëlische leger stond een overmacht. De Israëli's stopten met hun dagelijkse routine, maakten scholen tot schuilplaatsen tegen bommen en openbare parken tot massale begraafplaatsen.

In de week ervoor klonken in de Arabische straten de oproepen om de Joodse staat te vernietigen. Jordanië ondertekende een militaire overeenkomst met Egypte en Syrië.

Intussen hoopte Israël dat de Verenigde Staten de Egyptische blokkade van de Straat van Tiran met geweld zou breken, maar de VS weigerde tussenbeide te komen en vreesde een confrontatie met de Sovjet-Unie die Egypte steunde.

Het leger van Israël stond tegenover een grote overmacht. Gereed voor de aanval waren 80.000 Egyptische militairen, 60.000 Jordaans militairen en 50.000 Syrische militairen, en in totaal meer dan 850 tanks en 600 gevechtsvliegtuigen.

De stemming in heel Israël was gespannen en angstig. Scholen en openbaar vervoer werden stopgezet. Tieners vulden zandzakken. Schoolgebouwen werden veranderd in schuilplaatsen tegen bommen. Geneesmiddelen en meer dan 14.000 ziekenhuisbedden werden voorbereid. Daarnaast werden parken in het hele land opgegraven om meer dan 10.000 graven voor te bereiden. De Israëli's vrezen een tweede Holocaust.

Ondertussen hielden Joden en niet-Joden massademonstraties en geldwervingsbijeenkomsten in New York en Londen. Joodse vrijwilligers van over de hele wereld kwamen aan om Israël te verdedigen.

Premier Levi Eshkol sprak de natie toe in een televisietoespraak die nu bekend is om zijn aarzeling, en vertrouwde later het Ministerie van Defensie toe aan de Israëlische oorlogsheld generaal Moshe Dayan.

Het was op dat moment duidelijk dat de diplomatie had gefaald. In de nacht van 4 juni bevestigde Israëls kabinet dat de Arabische legers het bestaan ​​van de staat bedreigden. De regering machtigde Premier Eshkol en Minister van Defensie Dayan om het Israëlische leger in te zetten voor preventieve militaire actie. Die actie zou tot de ochtend topgeheim blijven.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.