Groeten uit Israël: 'Zimmer´ huren op de Golanhoogten?

Tuesday, June 27, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Ik houd van de airco bij ons op kantoor. Het is erg warm bij ons. Vanmiddag zou het zelfs 34 graden worden. Maar ik zal nog wel naar deze temperaturen terugverlangen, want volgende week zou het nog heter worden, tot 37 graden in Jeruzalem. Aan de Dode Zee, amper 30 minuten rijden hiervandaan, zou het maximum vandaag bij 43 graden liggen. Dat is zelfs nog heter dan in Eilat. De hitte van juli en augustus is er al.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder en bovengemiddeld warm. In het binnenland en in de bergen zeer heet en droog (sharav). Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 43 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,31 meter onder de zeespiegel.

Veel mensen zoeken met deze hete dagen verkoeling bij het Meer van Galilea. Maar helaas is nog niet iedereen zich bewust van de gevaren en zwemmen ze steeds weer te ver het meer op, te ver van de kust vandaan. Gisteren is er helaas weer een man verdronken. Dat is reeds de vijfde keer dat er iemand in het meer is verdronken. De 25-jarige Achmed uit een bedoeïenendorp in het zuiden was met zijn vriend op een niet als badstrand gemarkeerde plek het water in gegaan. Zijn vriend vertelde later dat Achmed om hulp schreeuwde, maar dat het hem niet lukte hem te redden. Hij zou plotseling zijn verdwenen, hoewel ze maar een meter of 20 uit de kust waren. Een uur later werd zijn stoffelijk overschot op de bodem van het meer gevonden. Op de plek waar Achmed verdronk, is er onder water een helling waar het plotseling heel diep wordt. Dat zal wel de oorzaak van de tragedie zijn geweest. Weer heeft een jongere zinloos het leven gelaten. Ik kan dat niet begrijpen. De gevaren worden gewoon niet voldoende serieus genomen.

Behalve het Meer van Galilea zijn er op de Golanhoogvlakte nog veel andere mogelijkheden om de zomervakantie door te brengen. Momenteel rijden veel mensen naar het noorden om daar kersen te plukken. Want het is nu kersentijd. Het zelf plukken van kersen is vooral in gezinnen met kinderen heel geliefd. Ook de boeren verdienen daarmee, de kersen worden geplukt, en de klanten hebben veel plezier.

Zelf kersen plukken in Ein Zivan

In veel plaatsen op de Golanhoogvlakte kun je kamers huren. Veel mensen die daar wonen, hebben naast hun woning enkele kamers, die ze aan toeristen verhuren. Deze kamers worden ook in het Hebreeuws heel origineel צימרים 'Tzimmeriem' genoemd. Men heeft dat gewoon van het Duitse woord 'Zimmer' (Kamer) overgenomen en er de Hebreeuwse meervouds-uitgang -iem achter gezet, waarschijnlijk van de bordjes die men vaak langs de weg ziet staan met 'Zimmer te huur'. Voor het Hebreeuws is dit echt een neologisme, een nieuw gevormd woord, dat nog niet in een woordenboek te vinden is. Google Vertalen kent het wel, en vertaalt het met BB, oftewel Bed & Breakfast. Deze kamers zijn voor veel mensen op de Golanhoogvlakte een belangrijke bron van inkomsten.

Wat dacht u van een vakantie in een 'Zimmer' zoals deze op de Golanhoogvlakte?

En veel bewoners van de Golanhoogten maken zich momenteel wat zorgen over het zomerseizoen. Sinds enkele dagen komen er steeds meer mortiergranaten aan de Israëlische kant van de grens neer. De explosies van de gevechten in Syrië zijn goed te horen. Men vreest dat de toeristen hierdoor zouden kunnen worden afgeschrikt en dat de gastenkamers daardoor deze zomer leeg zullen blijven. Vooral sinds het Israëlische leger enkele gebieden langs de grens heeft afgesloten.

Toch kon men ook gisteren nog talloze toeristen op de Golanhoogvlakte aantreffen. De nieuwssite Ynet berichtte over een vrouwelijke toerist uit New York, die zei dat ze zich hier veel veiliger voelde dan op Manhattan. Een Israëli die met zijn gezin in Londen woont en nu vakantie in Israël viert, zei dat het hier toch veel rustiger is dan momenteel in Londen. Laten we hopen dat de situatie in het noorden gauw weer rustiger wordt en dat we allemaal een prettige en rustige zomer zullen krijgen.

En ook u wens ik nu een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.