Groeten uit Israël: Wat doe je aan geweld tegen vrouwen?

Monday, June 26, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

'Een extreme hittegolf tot woensdag. Het publiek wordt daarom verzocht, in gebouwen met airconditioning te verblijven, niet-noodzakelijke inspanningen te vermijden en veel te drinken,' luidde het bericht dat het Ministerie van Volksgezondheid vanochtend op de radio uitzond, terwijl ik in mijn auto met prima airco onderweg was naar Jeruzalem. Vervolgens zei de leider van het radioprogramma dat we het hier in Israël toch heel goed hebben, omdat er immers zowat overal airco is, iets wat je bepaald niet van Europa kunt zeggen. Inderdaad, dacht ik, en temperde airco iets, want hij werkt heel goed, zodat het in de auto al bijna te koud werd.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging. In het binnenland en in de bergen wordt het zeer heet en droog, aan de kust wordt het ten gevolge van de hoge luchtvochtigheid broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,305 meter onder de zeespiegel.

Daarna hoorde ik op de radio een minder prettig bericht. Alweer heeft een man geprobeerd eerst zijn vrouw en daarna zichzelf van het leven te beroven. Ditmaal gebeurde dat in mijn woonplaats Modi’in. Een man van 77 jaar belde de politie en zei dat hij zijn vrouw van 74 had gedood. Toen de politie aankwam, vonden ze de vrouw in de badkamer. Gelukkig leefde ze nog, maar ze was wel zwaar gewond. De man werd middelzwaar gewond op het toilet aangetroffen. Ik vraag me af wat een man van 77 jaar tot een dergelijke daad kan brengen, vreselijk. De afgelopen weken waren er helaas meer gevallen waar vrouwen door hun echtgenoot waren vermoord. Maar ook door andere gezinsleden, daarbij ging het dan om de 'familie-eer'. Daarom was er een paar dagen geleden een demonstratie in Tel Aviv tegen het geweld tegen vrouwen.

Enkele honderden mensen demonstreerden voor het Habima-theater in Tel Aviv tegen het geweld tegen vrouwen (foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Afgelopen week was er een bericht over een bijzonder zwaar geval, dat in het Bedoeïenendorp Lakiya in de Negev had plaatsgevonden. Sinds begin mei was de 19-jarige Hanan verdwenen. Ze werd tegen haar wil aan een haar onbekende man uitgehuwelijkt; ze woonde verder thuis en was niet gelukkig. Nu worden twee van haar ooms en een neef ervan beschuldigd haar te hebben ontvoerd en op uiterst wrede wijze te hebben vermoord. Vervolgens hebben ze het stoffelijk overschot verbrand en begraven. En waarom? De zonde van het 19-jarige meisje was dat ze buiten de deur wilde gaan werken om schulden te kunnen afbetalen. Daarbij werd ze ervan beschuldigd andere mannen te hebben ontmoet. Een maand voor die daad werd ze door haar oom gewaarschuwd dat ze weet wat er zou gebeuren als ze buiten de deur zou gaan werken. Niet te begrijpen.

In het tv-bericht werd ook de kleine 14-jarige zus van het slachtoffer getoond, die zich grote zorgen maakt. Zij zei dat wanneer iemand haar zou dwingen met een vreemde man te trouwen, ze weg zou lopen. Het is voor de Israëlische instanties niet gemakkelijk om dergelijke gevallen te behandelen, waar traditie en familie-eer op de eerste plaats komen. De daders schijnen zich totaal niet te bekommeren om de gevolgen van hun daad. Als de familie-eer maar weer hersteld is. Heel triest.

De situatie in het noorden op de Golanhoogvlakte is sinds het weekeinde weer een van de hoofdonderwerpen in het nieuws. Sinds zaterdag vallen er telkens weer mortiergranaten aan de Israëlische zijde van de grens. Ook al gaat het om afgedwaalde granaten die door de Syriërs op de rebellen worden afgeschoten, het is duidelijk dat Israël dit niet kan dulden en reageert. Ik hoop dat de situatie niet ernstiger zal worden; we willen hier een rustige en vreedzame zomer hebben.

In deze zin wens ik u een prettige maandag en een goed begin van de werkweek.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.