Israël schiet hard terug na Syrische mortiergranaten

Sunday, June 25, 2017 |  Redactie Israel Today
Het Syrische leger heeft zaterdag rebellen aangevallen met mortiergranaten, omdat het vreesde dat ze de weg naar Damascus kunnen bereiken. Bij de beschieting namen ze het risico, dat enkele van de mortiergranaten uiteindelijk aan de Israëlische kant van de grens zouden vallen, wat ook gebeurde.

Rook boven een veld aan de Israëlische kant van de grens (Foto: Basel Awidat/Flash90)

Voor de eerste keer sinds lange tijd sloeg een deel van de mortiergranaten in aan de Israëlische kant van de grens, nabij velden van Israëlische boeren. In totaal zouden gisteren niet minder dan tien mortiergranaten in de Golan geëxplodeerd zijn.

Het Israëlische leger heeft daarop besloten dagjesmensen, die er kersen plukten, uit de gevarenzone te brengen. Aan de boeren werden gevraagd om niet naar hun akkers te gaan en uit de buurt van de grens te blijven. Daarna voerde de Israëlische luchtmacht aanvallen uit op tanks van het Syrische leger en een locatie vanwaar de mortiergranaten waren afgeschoten, zie onderstaande video van de Israëlische luchtmacht.

Volgens berichten uit Syrië zijn bij de aanvallen enkele mensen om het leven gekomen. Het lijkt erop dat de islamitische rebellen in het gebied gebruik hebben gemaakt van de Israëlische aanvallen om hun eigen aanval op het Syrische leger te lanceren. Damascus beschuldigde Israël ervan, samen te werken met de jihadisten.

De Israëlische Minister van Defensie Avigdor Lieberman stelde de Syrische president Assad verantwoordelijk voor het incident. 'We zijn niet bereid na deze schending van onze soevereiniteit en de bedreiging voor onze veiligheid, terug te keren naar de orde van de dag, ook als het gaat om verdwaalde schoten bij de gevechten tussen de rebellen en de Syrische regeringstroepen,' zei Lieberman.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat de vergeldingsactie een duidelijke boodschap was: 'We zijn niet bereid om enige verdwaalde kogel van enig front te accepteren. We zullen met geweld reageren op elke beschieting op ons grondgebied.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.