Groeten uit Israël: Even terug naar Pisgat Ze'ev

Sunday, June 25, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is warm. Het is zelfs zeer warm vanmorgen vroeg in Jeruzalem, en het zou nog veel warmer worden. Voor deze week is een hittegolf voorspeld. Voor Jeruzalem zijn voor dinsdag temperaturen tot 36 graden voorspeld. Dan blijf je toch liever op kantoor, vlakbij de airco.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurstijging; in het binnenland en in de bergen bovengemiddeld warm.. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds vrijdag twee en een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,305 meter onder de zeespiegel.

Vandaag kwam ik wat later dan anders op de redactie aan. Zoals u al weet, zijn de vakanties voor de middelbare scholen al begonnen, en dat is ook van invloed op mijn dagindeling. Mijn zoon heeft een afspraak met vrienden in Jeruzalem. Sinds we van Jeruzalem naar Modi’in zijn verhuisd, is het traditie geworden dat ze elkaar in de zomervakantie wederzijds bezoeken. Ik vind het mooi dat onze zoon zijn contacten met zijn vrienden in Jeruzalem zo goed heeft onderhouden.

Zo mocht ik vanmorgen vroeg ons vroegere stadsdeel Pisgat Ze'ev inrijden, waar we vroeger hebben gewoond. Pisgat Ze'ev ligt in het noordoosten van Jeruzalem. Het is bijna een enclave. Rondom Pisgat Ze'ev liggen Arabische stadsdelen, zoals Beit Hanin en Shoafat, in het noordoosten Arabische dorpen op de zogenaamde Westoever. Destijds kon ik het dorp Hizme vanuit mijn woonkamerraam zien. Tegenover Pisgat Ze'ev ligt ook het 'vluchtelingenkamp' Shoafat. Sinds we verhuisd zijn, zijn daar verschillende torenflats gebouwd. Niet te geloven hoe snel ze daar bouwen.

'Vluchtelingenkamp' Shoafat, de massale bouw van de laatste jaren (Foto: Miriam Alster/Flash90)

De beroemde veiligheidsmuur loopt er omheen. Ik herinner me nog goed de tijd vóór de muur, toen we pas in Pisgat Ze'ev woonden, in het toen nieuwe deel Pisgat Ze'ev Oost. Dat gedeelte was destijds zeer geliefd. Destijds moesten we steeds de ingang van Shoafat, het 'vluchtelingenkamp', dus niet het stadsdeel, voorbij rijden. Er was daar een kleine minimarkt waar ook de inwoners van Pisgat Ze'ev soms even stopten om iets te kopen.

Pisgat Ze'ev (links) en het 'vluchtelingenkamp' Shoafat (rechts), gescheiden door de muur (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Dat is tegenwoordig ondenkbaar. Wij zijn verhuisd in de tijd dat in Oslo de 'Oslo-akkoorden' werden getekend. Ik was heel sceptisch of die overeenkomst ons iets goeds zou brengen. Helaas weten we inmiddels het antwoord. Later werd er een nieuwe toegangsweg naar Pisgat Ze'ev aangelegd, een zeer grote, indrukwekkende brug. Nu hoef je niet meer op de oude weg Shoafat voorbij te rijden. Pisgat Ze'ev is tegenwoordig het grootste stadsdeel van Jeruzalem met meer dan 50.000 inwoners. In de loop van de tijd is het stadsdeel veranderd. Er kwamen steeds meer religieuze Joden, en het aantal seculiere Joden neemt af. Zo werd bijvoorbeeld de basisschool van mijn kinderen bijna met sluiting bedreigd. Voor de jaargang van onze jongste zoon waren er nog maar twee klassen met circa 18 leerlingen. Normaliter zitten er in Israël tot 35 kinderen in een klas, wat natuurlijk veel te veel is.

Ook de politieke situatie werd steeds slechter. Ten tijde van premier Barak sprak men nog over een opdeling van de stad. Pisgat Ze'ev zou een eiland worden binnen een Palestijnse Staat, alleen verbonden via een brug. Zover is het gelukkig niet gekomen. De woningen dalen steeds meer in waarde. Daarbij is het er eigenlijk heel goed wonen. Vooral sinds de sneltram er voor het eerst een eigen halte heeft. Onze kinderen denken heel graag terug aan hun kinderjaren in Pisgat Ze'ev. Alles was dichtbij, de school direct tegenover ons huis. Ook de judotraining en de muziekschool waren heel dichtbij. Zo reis ik altijd even door het verleden, wanneer ik mijn zoon naar zijn vrienden in Pisgat Ze'ev breng, en ik rijd dan ook altijd even kort langs onze oude woning, waar we 17 jaar lang hebben gewoond; daarvóór woonden we twee jaar een straat verderop in een huurhuis

Nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.