Dreigt er een nieuwe aanval van Hamas?

Friday, June 23, 2017 |  Ryan Jones
Hamas staat meer dan ooit onder druk. De rijen soldaten van de terreurgroep zijn door het gewapende conflict met Israël uitgedund en een deel van het wapenarsenaal is vernietigd. En hoewel het aanbod van nieuwe rekruten weer groter wordt en de financiële injecties vanuit het buitenland weer toenemen, dreigt Hamas aan de andere kant het land Qatar als hoofdsponsor te verliezen.

Gemaskerde leden van de Kassambrigade, de militaire afdeling van Hamas in Gaza. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

De uitdagingen waarmee Hamas wordt geconfronteerd, zijn zo groot dat de terroristische organisatie in haar bestaan wordt bedreigd. Om nieuwe rekruten te werven, móét Hamas de bevolking tot op zekere hoogte wel tevreden stellen. Maar de organisatie is zelfs niet in staat om te voorzien in de dagelijkse levensbehoeften van de mensen in Gaza. Zo wordt bijvoorbeeld de elektriciteit in Gaza dagelijks afgesloten. Een deel van de Gazastrook heeft niet meer dan 45 minuten stroom per dag. En dit probleem kan Hamas niet Israël in de schoenen schuiven. De Palestijnen hebben de afgelopen jaren de elektriciteitsrekeningen niet of onvolledig betaald. Desondanks heeft Israël Gaza jarenlang van stroom voorzien.

Een gezin in Gaza aan de maaltijd tijdens een stroomuitval (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Om Hamas onder druk te zetten heeft Machmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, Israël nu laten weten dat het de stroomleveranties moet opschorten. Abbas is niet langer bereid om ook maar een sjekel te betalen voor de elektriciteit in Gaza. Dat betekent dat Israël geen andere keuze heeft dan te stoppen met het leveren van stroom. Tegelijkertijd lijkt het er op dat Hamas zijn buitenlandse hoofdsponsor gaat verliezen. Steeds meer Arabische landen zetten Qatar onder druk om Hamas te erkennen als terroristische organisatie. Zonder de geldstromen uit Qatar zal Hamas niet langer in staat zijn om zijn terreurleger te betalen, laat staan de elektriciteitsrekening.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.