Groeten uit Israël: Vakantie in buitenland is goedkoper...

Friday, June 23, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vrijdag, het is alweer weekeinde. Vandaag hoefde ik mijn kinderen niet meer wakker te maken: het is zomervakantie, en mijn dochter heeft haar schoolopleiding voltooid. Ook kwam meteen de oproep voor militaire dienst de woning binnenwaaien. Nog twee maanden, dan gaat het beginnen. Het wordt de tweede keer dat wij met een van onze kinderen ’s morgens vroeg maar de Munitieheuvel (Ammunition Hill) in Jeruzalem rijden. Dat is een heel bijzonder moment. Het afscheid van de kinderjaren, er begint een nieuwe levensfase. Wij als ouders geven onze kinderen in de handen van het leger. Ook al hebben we dat al een keer meegemaakt met onze zoon, ik geloof niet dat het me lukken zal mijn tranen te onderdrukken. Het is echt een heel emotioneel moment. Maar nu heeft onze dochter nog bijna twee maanden de tijd, waarin ze van de zomer kan genieten. We zullen ons best doen deze tijd te gebruiken.

De zomer zal zoals altijd een warme zomer worden. Dat zullen we de komende week wel merken, er is al een hittegolf voorspeld. Middenin de week zal het in Jeruzalem 36 graden worden, en in het Jordaandal tegen de 45 graden. Dan genieten we toch eerst maar van het relatief normaal warme weekeinde.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder grote temperatuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 213,28 meter onder de zeespiegel.

De vakantietijd staat voor de deur. Op de tv draait nu juist het ontbijtprogramma. Daar heeft men, stipt op tijd, verschillende reiskoffers getest. Men heeft ze vanaf een zekere hoogte op de grond gesmeten en men heeft erop rondgesprongen, om erachter te komen of dure koffers werkelijk beter zijn dan goedkope.

Welke koffer is beter? Ze hebben allemaal de crashtest overleefd.

Alle koffers hebben de mishandelingen overleefd. We kunnen dus ook zonder problemen met een goedkopere koffer wegvliegen. Maar waarheen? Ook daarover gaat het juist in dit programma. Nu zullen sommigen van u zich vast afvragen waarom wij Israëli's altijd naar het buitenland moeten vliegen, want we wonen hier immers in Israël, waar je toch prachtige vakanties kunt doorbrengen. Dat klopt, maar ten eerste wil iedereen gewoon daarheen gaan waar hij niet woont, dus waar hij andere dingen kan zien. Ikzelf zou ook heel graag meer hier in ons land vakantie houden. Maar financieel is dat helaas veel duurder dan een vakantie in het buitenland. Dat is absurd, maar helaas wel waar. En het is ook een groot probleem voor het toerisme in eigen land. Ook de hotelketens in Israël zijn zich daarvan bewust, en men probeert manieren te vinden om de prijzen te laten zakken. Het is helaas veel goedkoper om een aantal dagen naar Barcelona of naar een Grieks eiland te vliegen, dan op vakantie te gaan in Eilat. In plaats van naar Eilat, vliegen heel veel Israëliërs gewoon voor een weekeinde naar Cyprus. Het vliegticket en het hotel zijn daar duidelijk goedkoper dan een weekeinde in een hotel in Eilat. Dat is heel jammer. Onze regering moet dat veranderen, niet alleen de hotels dragen er schuld aan. Er moeten belastingverlagingen en andere voordelen komen, zodat de hotels hun kamers goedkoper kunnen aanbieden.

Komende herfst begint bij ons de luchtvaart­maatschappij Ryanair met goedkope vlucht naar Europa. Ik heb al gehoord van prijzen van 30 tot 70 euro enkele reis. Dan is er de IJslandse maatschappij genaamd ‘WOW’, die onder meer vluchten naar de VS aanbiedt voor € 149. Ze hebben een heel leuke video gepubliceerd, waarin ze Tel Aviv als nieuwe bestemming van WOW introduceren.

Nu stop ik met mijn dromerij over de volgende vakantie, en ik wens u allereerst een prettig en rustig weekeinde. Daarna kun u immers uw volgende reis naar Israël plannen. Israël heeft toeristen nodig, het heeft u nodig. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.