VN: Vrouwen slaan is reactie op 'Israëlische bezetting'

donderdag 22 juni 2017 |  Redactie Israel Today
Eerst noemden ze terrorisme een 'natuurlijke reactie' op de aanwezigheid van Joden in het Heilige Land. Nu besprak de VN Mensenrechtenraad een rapport, dat de Palestijnse mannen excuseert omdat ze hun frustraties over Israël op hun echtgenotes uitleven.

Eerder deze maand trok de directeur van UN Watch, Hillel Neuer, een nieuw rapport in twijfel, dat Israël de schuld geeft wanneer Palestijnse echtgenoten hun vrouwen slaan. Het rapport was opgesteld door Dubravka Šimonovic, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties inzake geweld tegen vrouwen.

'Is het juist om de Palestijnen te infantiliseren, zodat wanneer een man in Ramallah zijn vrouw slaat, we hem aanmoedigen om te zeggen: “Israël heeft me dit laten doen?”' vroeg Neuer de auteur.
Verder wees zij erop, dat Israëls maatregelen tegen terrorisme wel druk op de Palestijnse bevolking kunnen leggen, maar dat niet is onderzocht of er meer geweld tegen vrouwen voorkomt dan in de buurlanden Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte. Neuer kon ook geen excuus vinden voor het ontbreken van enig bewijs dat de conclusie van Šimonovic ondersteunt.

Neuer vroeg zich vooral af, hoe een rapport een dubieus verband zou kunnen vaststellen tussen Israëlische veiligheid en Palestijns geweld tegen echtgenotes, en de wekelijkse TV-preken van Palestijnse moslimgeestelijken die dergelijk huiselijk geweld aanmoedigen, geheel negeert.

Neuer heeft duidelijk een zenuw geraakt, omdat de voorzitter van het debat, de Egyptische UNHRC Vice-President Amr Ahmed Ramadan, brak met het protocol door te weigeren de spreker te bedanken. 'Ik zou u graag willen bedanken, maar ik kan het niet, omdat ik denk dat u deze Raad in de komende dagen meer moet respecteren.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.