Groeten uit Israël: Meer van Galilea kan gevaarlijk zijn

Thursday, June 22, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Nauwelijks te geloven dat het nu zomer is. Vanmorgen vroeg was het bewolkt en leek het wat herfstachtig, met een koele wind. Ook nu waait er buiten nog een aangenaam koel briesje. Ook morgen zou het nog zo aangenaam blijven, maar vanaf vrijdag gaan de temperaturen weer omhoog, en de shabbat zal alweer bovengemiddeld warm worden. Zomer.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Eerst deels bewolkt, later opklaring men een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 213,27 meter onder de zeespiegel.

Het peil van het Meer van Galilea daalt gestaag. Ik hoop dat we deze zomer geen recordlaagte bereiken. De toestand van het meer is niet goed.
Helaas heeft er op het meer weer een tragedie plaatsgevonden. Afgelopen weekeinde is een pasgehuwd stel samen met vrienden naar Tiberias aan het meer gereden. Voordat ze naar het hotel gingen, wilden ze even bij het strand stoppen. De echtgenoot is toen met zijn vrienden in een boot het meer opgevaren. Een paar honderd meter van de kust sprong hij in het water en kwam niet meer terug, hij was verdwenen. Een aantal dagen heeft men naar hem gezocht, zijn echtgenote vroeg op Facebook om hulp bij het zoeken. Twee dagen geleden werd met behulp van ultrasoonapparatuur zijn stoffelijk overschot op de bodem van het meer gevonden. Tragisch.

Droevig einde van vier dagen zoeken: Duikers van de politie vinden het stoffelijk overschot. Eerder had de schoonmoeder om hulp bij het zoeken gevraagd.

In de krant werd nog gemeld dat de arme vrouw 18 jaar geleden haar vader had verloren. Hij was voor haar ogen in een zwembad verdronken. Soms vraag ik me af waarom sommige mensen meteen meerdere tragedies moeten meemaken. Heel droevig. Maar men mag het Meer van Galilea niet onderschatten. Zo rustig als het water er van bovenaf uit mag zien, in het water zijn stromingen. Men mag niet te ver van de kust afgaan, en zeker niet in het water springen vanuit een boot die een paar honderd meter van de kust vandaan is. Ieder jaar gebeuren er dit soort ongevallen, en de mensen worden desondanks niet slimmer. Ik hoop dat er deze zomer geen verdere slachtoffers zullen zijn.

Het taxiprobleem is er helaas ook nog steeds. Gisteren begon de zomervakantie voor het middelbaar onderwijs, en over een paar dagen zijn de kleuter- en basisscholen aan de beurt. Veel gezinnen gaan nu met vakantie, op de luchthaven is het heel druk.
De regering heeft geprobeerd de prijzen voor taxiritten vanaf het vliegveld te verlagen. Maar de taxichauffeurs wilden niet meewerken, men kon het niet eens worden, en de chaos is nu compleet. Nu zijn er verschillende taxistandplaatsen. Vroeger was er maar één, die bediend werd door een taxibedrijf in samenwerking met de luchthavendirectie. Nu is er een plek voor taxichauffeurs die bereid zijn voor een lagere tarief te rijden. En dan is er nog een andere plek waar iedere taxi die aangemeld is, passagiers kan opnemen en waarbij de chauffeur de prijs zelf met de passagiers mag overeenkomen. En dan zijn er nog taxichauffeurs die menen zich aan geen enkele regel te hoeven houden; zij dringen eenvoudig zo de rijbaan op en proberen passagiers te ‘ontvoeren’, zeer tot ergernis van de andere taxichauffeurs die, al dan niet met korting, zich wel aan de regels houden.

Afgelopen week op de luchthaven: Taxichauffeurs protesteren tegen de verlaagde taxitarieven

Mensen die een taxi zoeken, zijn geïrriteerd. Er was een passagier die het een chaotische toestand noemde. Jammer dat het zomerseizoen zo begint. Geen goed visitekaartje voor ons land. Ik hoop dat men de situatie spoedig in de hand krijgt.

Ik wens ons allen een prettige zomer en u een prachtige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.