Turkije investeert in Oost-Jeruzalem en Tempelberg

Wednesday, June 21, 2017 |  Redactie Israel Today
Het dagblad Israel Hayom heeft vandaag in een artikel gepubliceerd, dat Turkije miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in projecten in Oost-Jeruzalem, om daarmee de Turkse aanwezigheid in Oost-Jeruzalem en op de Tempelberg te versterken.

Honderd jaar sinds het einde van het Ottomaanse Rijk proberen Turkse stichtingen en organisaties door miljoenen dollars naar Oost-Jeruzalem te laten stromen Turkije weer een islamitische leidende positie te geven in Jeruzalem en op de Tempelberg.

Volgens een onderzoek van de krant komt een groot deel van de in Oost-Jeruzalem geïnvesteerde gelden van de Turkse regering zelf, die de organisatie TIKA financiert, een van de organisaties die gelden naar Oost-Jeruzalem laat stromen. De voorzitter van TIKA is een vertrouweling van de Turkse president Erdogan. Erdogan zelf verwelkomt en steunt de activiteiten van TIKA, onder meer in zijn toespraken tegen de Israëlische controle over Jeruzalem.

De krant meldde dat TIKA sinds het jaar 2004 meerdere miljoenen heeft gestoken in 63 verschillende projecten in Oost-Jeruzalem. Het doel van deze steun was de 'verdediging en versterking van het islamitische erfgoed en de cultuur in Jeruzalem'. Tot de bondgenoten van Turkije in Jeruzalem behoren onder anderen de voorzitter van de noordelijke vleugel van de Islamitische Beweging, sjeik Ra'ed Salach, evenals de voormalige Mufti van Jeruzalem, Sheikh Akram Sabri, beiden bittere vijanden van Israël.

De Turkse aanwezigheid in de Oude Stad van Jeruzalem is herkenbaar door een groot aantal Turkse vlaggen, en door de steeds populairder wordende Turkse cultuur. Door de Turkse activiteiten in Jeruzalem is de positie van Jordanië in de stad zwakker geworden. Jordanië zou, volgens het vredesverdrag met Israël, in alles, wat de islamitische plaatsen betreft, een leidende positie hebben.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.