Palestijnen: Machpela in Hebron is Palestijns

Wednesday, June 21, 2017 |  Yossi Aloni
De Palestijnen proberen alweer om Israël op internationaal niveau schade toe te brengen. Deze keer verlangen ze van de Werelderfgoedcommissie van de UNESCO, om Machpela in Hebron, de grot met de graven van de aartsvaders Abraham, Izak en Jakob en hun vrouwen Sara, Rebekka en Lea, als Palestijns Werelderfgoed te erkennen.

Machpela in Hebron, de locatie van de graven van de aartsvaders (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump en zijn speciale gezant Jason Greenblatt ernaar streven om de onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israëli's weer aan de gang te krijgen, missen de Palestijnen nooit een kans om Israël internationaal te schaden en om nieuwe crises en onrust te veroorzaken.

Op 1 juli komt de Werelderfgoedcommissie van de UNESCO bijeen in Krakau, Polen. De Palestijnen eisen nu om de oude stad van Hebron en Machpela als Werelderfgoed van de Palestijnen te laten registreren. Machpela met de graven van aartsvaders is een van de heiligste plaatsen in het Jodendom.

Wereldwijd zijn er in totaal 1052 door de UNESCO als werelderfgoed erkende plaatsen geregistreerd, waaronder negen Israëlische en twee Palestijnse. Gewoonlijk duurt de procedure voor het registreren van een plaats als werelderfgoed meerdere jaren. Maar de Palestijnen willen opnieuw een maas in de regels benutten en de plaats in een snelle 'spoedprocedure' laten registreren, met behulp van provocerende verklaringen en leugens tegen Israël, en door de plaats voor te stellen als een met vernietiging bedreigde plaats, als gevolg van de Israëlische bezetting. Onder andere dingen, zo wordt beweerd, zou Israël beton hebben gestort op de plaats, maar volgens Israël zijn er kleine werkzaamheden uitgevoerd, die met de Waqf zijn overeengekomen. De Waqf is de islamitische stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van de heilige plaatsen van de islam.

De Werelderfgoedcommissie van de UNESCO bestaat uit 21 landen, met een aantal voor Israël zeer problematische leden: Finland, Polen, Portugal, Kroatië, Turkije, Azerbeidzjan, Indonesië, de Filippijnen, Korea, Vietnam, Kazachstan, Tunesië, Koeweit, Libanon, Peru, Cuba, Jamaica , Burkina Faso, Zimbabwe, Angola en Tanzania. In de commissie heeft geen van de (tien) landen zitting, die in de Algemene Vergadering van de UNSECO voor Israël hebben gestemd.

De Israëlische delegatie van de UNESCO, onder leiding van ambassadeur Carmel Shama-Cohen is al een maand geleden begonnen met het tegenhouden van dit plan van de Palestijnen. Ook premier Benjamin Netanjahu is actief betrokken bij deze inspanning, nadat zijn invloed bij de stemming over Jeruzalem een ​​positieve invloed op de stemming had.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.